Яли ли сте студентска баница - две-три филии хляб, намазани

...
Яли ли сте студентска баница - две-три филии хляб, намазани
Коментари Харесай

Пловдивският студент знае и 2, и 200

Яли ли сте студентска баница - две-три филии самун, намазани с олио и сол или с каквато фалшификация се намира някъде из шкафа? Някога й викаха циганска.
А хвърляли ли сте няколко хиляди лв. на 8 декември в първокласен зимен курорт единствено с цел да си тръгнете към стаята обичайно пияни с лунната походка в ранни зори?

Как живеят български студенти и какъв брой харчат е злободневна тематика от край време за всички български фамилии. “Марица ” реши да ревизира с какъв брой пари минимум може да се оправи младежът в Пловдив и какъв брой необятни би трябвало да са пръстите му, в случай че желае да изживее студентските си години като правоприемник на семейството Рокфелер. Теглихме чертата за тези, които знаят 2, и тези, които знаят 200 сред хилядите български и задгранични студенти в града под тепетата.

Парите, които харчи един студент, са релативно разбиране. И въпреки всичко сметката демонстрира, че най-скромната прехрана за младежа излиза към 250 лв.. Студентът, който харчи толкоз за месец, наложително живее на общежитие. Стаята му не е първокласна, а банята и тоалетната дели с целия етаж.  Но пък наемът му е единствено 52 лв.. В сумата влизат както леглото, на което спи, по този начин и разноските за ток, вода и отопление. 16 лв. на месец отиват за карта за градския превоз. Тя важи за всички линии в града. 5 лв. дневно излиза храненето в стол. Точно толкоз заплаща студентът и за интернет, който дели със своите съквартиранти. Ако пуши, свива цигари. Един пакет от 10 лв. дружно с филтри и листчета за още 2, може да стигне за към 10 дни. Так сметката набъбва с още към 36 лв. за месеца.  

На тази дребна рогозка си постилат да живеят доста студенти, чиито фамилии не могат да си разрешат освен това от това да им платят сметката за телефон, превоза до Пловдив и да им дадат по няколко буркана със сготвена храна или зимнина. Въпреки това, неналичието на разноски за изхабена електрическа енергия или употребявана вода оказва помощ на доста родители да провиснал малко повече джобни на бъдещите висшисти.

Студентските квартири могат да основат малко по-голям разход, само че нормално и най-евтините се движат сред 200 и 300 лв. за месец. В такива жилища живеят по 4-5 души и разграничени на всеки от тях сметките излизат по най-вече 40 лв..

Студентите, които нямат огромни финансови благоприятни условия, само че харчат до 350 лв. на месец, също съумяват да отидат най-малко един-два пъти в месеца на дискотека. В града под тепетата има огромен избор на заведения, които провеждат празненства със свободен вход против проявление на студентска брошура. Промоциите на бутилка уиски или водка излизат по към 15 лв. на човек и включват безалкохолни питиета. Със споделено такси сметката за една вечер се оформя на към 25 лв..

От другата страна са студентите с по-големи благоприятни условия. В редки случаи това са работещи младежи с огромни заплати - най-често в ИТ бранша. Останалите имат заможни фамилии, които поемат издръжката им. В групата на студентите с дълбоки джобове попадат и тези, пристигнали да получат образованието си в Пловдив от чужбина. За тях разноските тук излизат доста по-евтино - таксите са десетки пъти по-ниски и стандартът не е толкоз висок. Те живеят в първокласни здания ново строителство, единствено по двама или трима в апартамент. Наемът стартира от 500 лв. на човек. Сметките за изразходвана сила обаче не са скъпи поради положителната изолираност, новите елуреди и климатиците. Излизат до 30 лв. на човек. По-богати студенти се движат със лична кола или употребяват таксита, рядко - градския превоз. Вечерните излизания са надлежно в по-скъпи заведения, като входът е най-вече 20 лв., като множеството студенти не пропущат да чуят онлайн своите обичани реализатори. Скъпите бутилки могат да набъбнат сметката до 100 лв.. През деня храната е от заведения за хранене или места за бързо хранене и стига до 30 лв. дневно с кафето и безалкохолните. Киното и други удоволствия като билярд и боулинг излизат до 60 лв. на месец. Тези студенти заделят и пари за нови облекла най-малко един път месечно - до 100 лв.. Ако пуши, то кутията цигари за един ден е сред 5 и 6 лв.. 

Общата сметка за издръжката на един студент, който има необятни пръсти, надвишава 2 бона. И като си намерения човек, че някои от тях ще стартират работа след завършването със 700 лв., се чуди - де е Киро на кирия.

Работягите си докарват прилични приходи

Възможностите за студентска работа в Пловдив не липсват, само че не са и доста. Свободните позиции могат да донесат най-вече спомагателен приход, който да облекчи леко отговорностите на фамилията, което обезпечава издръжката. Почасовото заплащане не обезпечава задоволително, в случай че студентът не е в на ниска цена общежитие.

Точно затова доста студенти, които желаят или им се постанова да се самоиздържат, избират да се заловен на постоянна работа. Търсят се позиции на смени, тъй че да се посещават най-малко част от лекциите и упражненията. Рядко студентът съумява да се контракти с работодателя си за плаващо работно време или да излиза от работното си място и по-късно да връща часовете, в които е бил в университета. На цялостно работно време или на 6 часа за ден студентите получават положителни пари, изключително в случай че знаят непознати езици и постъпят в колцентър или интернационална компания. От това обаче постоянно страдат оценките им в университета и понижава шансът им за стипендия - държавна или европейска. Доста от преподавателите държат на наличието и го взимат поради при крайната оценка след провеждането на изпит. Така рядко работещият има висок триумф, в случай че не е по специалността си в компания сътрудник на университета. Със заплатата си обаче може да има междинен стандарт на живот, даже висок, поради всички понижения за студенти за превоз, храна и удоволствия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР