Ядреното споразумение с Иран сега е по-близо, отколкото беше преди

...
Ядреното споразумение с Иран сега е по-близо, отколкото беше преди
Коментари Харесай

Дипломатически пробив! САЩ са близо до сключване на ядрена сделка с Иран?

Ядреното съглашение с Иран „ в този момент е по-близо, в сравнение с беше преди две седмици “, сподели представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс пред кореспонденти в понеделник, „ само че резултатът от тези продължаващи полемики към момента остава нерешителен, защото все има и пропуски “.

Съединени американски щати „ ще подпишат единствено договорка, която дава отговор на нашите съществени ползи на националната сигурност “, акцентира той.

Европейският съюз показа финален текст за съглашение на Иран, който добави мнения и в този момент страните чакат отговора на Съединени американски щати.

Жозеп Борел, висш представител на Европейския съюз, сподели в понеделник, че окончателното предложение на Иран за нуклеарна договорка е „ рационално “.

Предложението беше „ предадено на Съединените щати, които към момента не са дали отговор публично. Надявам се отговорът да постави завършек на договарянията “, сподели той.

Ядреният наблюдаващ на Организация на обединените нации обаче може да се окаже проблем.

Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси сподели пред Си Ен Ен (CNN) в понеделник, че приканва Иран да изясни за какво са открити следи от обогатен уран в недекларирани преди този момент обекти за нуклеарни проучвания.

„ Дайте ни нужните отговори, хора и места, с цел да можем да изясним многото неща, които се нуждаят за изясняване “, сподели той.

На въпроса дали МААЕ ще приключи следствието си, без да получи отговори, което съгласно известията е основно искане, отправено от Иран, Гроси отговори негативно.

" Абсолютно не. Искаме да изясним тези неща. Досега Иран не ни е дал механически достоверни пояснения, от които се нуждаем, с цел да разбираем произхода на доста следи от уран, съществуването на съоръжение на някои места “, сподели той.

„ Тази концепция, че [по] политически [причини] ще спрем да си вършим работата, е неприемлива за нас “, сподели Гроси.

Израелският консултант по националната сигурност доктор Еял Хулата е във Вашингтон за среща по въпроса. Той трябваше да се срещне с държавния секретар Антъни Блинкън, само че срещата беше анулирана.

Премиерът Яир Лапид беседва в понеделник с президента на Франция Еманюел Макрон за нуклеарната договорка и Лапид повтори, че Израел се опълчва на връщането към съглашението, както посочи и „ нуждата от ясно и недвусмислено обръщение, че няма да има спомагателни отстъпки за иранци. ”

Лапид предизвести, че в последното предложение има нови детайли, които надвишават границите на първичното нуклеарно съглашение от 2015 година, и че то „ ще проправи пътя за обилни вложения, които да се влеят в терористичната мрежа на Иран и за подсилване на иранската войска “.

Израелски публични лица споделиха, че нуклеарното съглашение, което се оформя, е неприятно и Израел не се счита за зает с него и ще продължи да работи за своята сигурност и ограничение на нуклеарните старания на Иран.

Министърът на защитата Бени Ганц сподели пред новинарския канал „ Кан 11 нюз “ (Kan 11 news) в понеделник, че нуклеарното съглашение „ е неприятно съглашение, което разрешава на Иран да ускори военната си мощ и да поддържа страните от района – ние сме срещу него и се готвим за действиe от своя страна “.

Израелският анализатор Йони Бен Менахем от Ерусалимския център за публични въпроси, цитира източници в Израел, съгласно които нуклеарното съглашение ще бъде подписано идващия месец. Израел ще изрази мощна опозиция против подписването, само че няма да влезе в борба с администрацията на Байдън.

„ Това е злополука за сигурността на Израел “, предизвести той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР