Ядреното споразумение с Иран сега е по-близо, отколкото беше преди

...
Ядреното споразумение с Иран сега е по-близо, отколкото беше преди
Коментари Харесай

САЩ: Ядрената сделка с Иран е съвсем близо

Ядреното съглашение с Иран " в този момент е по-близо, в сравнение с беше преди две седмици ", сподели представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс пред кореспонденти в понеделник, " Но резултатът от тези продължаващи полемики към момента остава нерешителен, защото все има и пропуски ", добави той.

Съединени американски щати " ще подпишат единствено договорка, която дава отговор на нашите съществени ползи на националната сигурност ", акцентира Прайс.

Европейският съюз показа финален текст за съглашение на Иран, който добави мнения, и в този момент страните чакат отговора на Съединени американски щати.

Жозеп Борел, висш представител на Европейския съюз, сподели в понеделник, че окончателното предложение на Иран за нуклеарна договорка е " рационално ".

Предложението беше " предадено на Съединените щати, които към момента не са дали отговор публично. Надявам се отговорът да постави завършек на договарянията ", сподели той.

Ядреният наблюдаващ на Организация на обединените нации обаче може да се окаже проблем.

Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси сподели пред Си Ен Ен в понеделник, че приканва Иран да изясни за какво са открити следи от обогатен уран в недекларирани преди този момент обекти за нуклеарни проучвания.

На въпроса дали МААЕ ще приключи следствието си, без да получи отговори, което съгласно известията е основно искане, отправено от Иран, Гроси отговори негативно.

" Тази концепция, че [по] политически [причини] ще спрем да си вършим работата, е неприемлива за нас ", сподели Гроси.

Израелският консултант по националната сигурност доктор Еял Хулата е във Вашингтон за среща по въпроса. Той трябваше да се срещне с държавния секретар Антъни Блинкън, само че срещата беше анулирана.

Премиерът Яир Лапид беседва в понеделник с президента на Франция Еманюел Макрон за нуклеарната договорка и Лапид повтори, че Израел се опълчва на връщането към съглашението, както посочи и " нуждата от ясно и недвусмислено обръщение, че няма да има спомагателни отстъпки за иранците ".

Израелски публични лица споделиха, че нуклеарното съглашение, което се оформя, е неприятно и Израел не се счита за зает с него и ще продължи да работи за своята сигурност и ограничение на нуклеарните старания на Иран.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР