Ядрена сделка с Украйна нямаме, имаме покупко-продажба на оборудване, което

...
Ядрена сделка с Украйна нямаме, имаме покупко-продажба на оборудване, което
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Продажбата на реакторите на „Белене“ ликвидира проекта – това е национално предателство

„ Ядрена договорка с Украйна нямаме, имаме покупко-продажба на съоръжение, което си е наше и би трябвало да служи за производството на електрическа енергия в България и гарантиране на електроенергийната сигурност на страната. Но напоследък виждаме, че каквото се прави в региона на външна политика, стопанска система и така нататък няма нищо общо с ползите и сигурността на страната “. Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Таско Ерменков в ефира на Българска национална телевизия.
В предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ той уточни нуждата вместо да бъдат продавани, реакторите да стартират да работят в България. „ Разбрахме от представителя на Европейска комисия, че тези реактори ще бъдат купени с пари на Европейски Съюз – т.е. Европейски Съюз няма нищо срещу да купи съветски реактори  и да помогне на Украйна да си ги вкара в употреба. Задавам въпроса за какво тогава в България не могат да бъдат направени тези съветски реактори, които са към този момент български, защото сме си ги платили и които са нужни на България? “, попита социалистът.
Таско Ерменков уточни, че нуклеарната енергетика е единственият метод да имаме базови мощности, които да не излъчват нездравословни излъчвания. Той уточни още, че АЕЦ „ Козлодуй “ е под риск, тъй като контрактуваното гориво с „ Уестинхаус “ не е лицензирано и не се знае дали въобще ще бъде, а реакторите имат лицензи да работят до 2027-2029 година, след което би трябвало да им бъде удължен срокът, само че това може да стане единствено в случай че употребяваме това гориво, което е в този момент: „ И в един миг може да се окаже, че първо се отхвърляме от „ Белене “, тъй като продажбата на реакторите към този момент ликвидира този план и второ, от 2027-2029 година към този момент няма да имаме и „ Козлодуй “, изрази терзание членът на ИБ на Българска социалистическа партия.
Ерменков уточни нуждата тези реактори да влязат в употреба, тъй като това ще помогне на стопанската система да бъде по-конкурентноспособна, а потребителите да заплащат по-ниско електричество: „ Когато приказваме за национално изменничество във връзка с „ Белене “, дано не се ограничаваме единствено с това, че продаваме реакторите на Украйна, а да влезем в още по-голямата дълбочина – националното изменничество, че не изградихме „ Белене “, безапелационен бе той.
Социалистът уточни, че въпросът по отношение на централите опира до национално отговорно държание на всеки един жител в България и заяви, че в понеделник в Белене ще има всеобщ митинг на локалните поданици за това, че се продават тези реактори в чужбина, вместо да бъдат употребявани в България.
По отношение на министъра на защитата Тодор Тагарев, Ерменков съобщи: „ Радваме се, че успяхме най-малко с 2 години да забавим влизането на един ястреб в политиката и то в такава сензитивна област, каквато е защитата на страната. Ние към този момент поставихме нашето искане за неговата оставка и няма да се отдръпнем от това искане. Политиката, която организира Тагарев, не среща утвърждението освен на Българска социалистическа партия, само че и на болшинството от българите. Тази политика води до директното включване на България в един спор, за който би трябвало да поставим старания да приключи по кротичък метод, а не да напомпваме въоръжението “, изясни социалистът и уточни, че точно Българска социалистическа партия е била спирачката за износа на оръжие и невъвличането на България като страна в спора.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР