Ябълките в двора на църквата „Успение Богородично“ в санданското село

...
Ябълките в двора на църквата „Успение Богородично“ в санданското село
Коментари Харесай

Рядък природен феномен в санданско село навръх Кръстовден СНИМКИ

Ябълките в двора на църквата „ Успение Богородично “ в санданското село Дамяница цъфнаха за повторно тази година. Природният феномен бил видян от благоевградчанина Никола Георгиев на Кръстовден, който оказва помощ на клисарката баба Мария за поддръжката на овощната градина.

„ Не знам на какво се дължи, само че откогато обливам градината, това се случва за трета година. Ябълките цъфтят по два пъти, а предходната година имаше и плодове два пъти. От едното дръвче набрах 13 ябълки при втората годишна продукция. Сега на Кръстовден видях, че още веднъж има цъфтеж”, описа 66-годишният благоевградчанин.



Той работи в ЮЗУ, а през почивните си дни не пропуща да се черкува в църквата в родното си село Дамяница. В нея се венчал през 1976 година, когато църковните бракове са били безусловно табу, а хората преследвани от комунистическата власт, написа struma.bg.

„ Преди сватбата ни три седмици валя дъжд и се притеснявахме за тържеството, защото беше планувано навън. На датата 21 октомври обаче времето се оправи. Грейна слънце и беше като пролет”, спомня си за паметния миг Никола Георгиев.

Той е мощно набожен човек, завързан е към християнската вяра от дете, а в дома му е гостувал някогашният Неврокопски епископ дядо Пимен. След като изчел доста богословски книги, написал къс справочник с правила за държание в храма, които да са в интерес на миряните.

Списъкът с църковни препоръки били одобрени от духовник и раздадени на хората в селото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР