Ябълките са едно от най-популярните плодове в света и могат

...
Ябълките са едно от най-популярните плодове в света и могат
Коментари Харесай

Ябълките - суперхрана или рисков плод?

Ябълките са едно от най-популярните плодове в света и могат да бъдат доста потребни за здравето ни. Въпреки това, потреблението на прекалено много ябълки може да има някои нежелателни резултати. В идващите редове ще разгледаме за какво е значимо да не прекаляваме с ябълките. Те са известни с високото си наличие на фибри, витамини и антиоксиданти, което ги прави идеална храна за поддържане на здравословна диета. Но също по този начин има и избрани опасности, свързани с потреблението на ябълки. В тази публикация ще разгледаме какво прави ябълките " суперхрана " и какви са евентуалните им опасности.

Полезните свойства на ябълките

Ябълките са известни с високото си наличие на фибри, които оказват помощ за поддържането на здравословния пренос на храната през червата и за понижаване на равнищата на неприятния холестерол в кръвта. Те съдържат и голям брой витамини и минерали, в това число витамин C, калий, магнезий и фолиева киселина.

Освен това ябълките са богат източник на антиоксиданти, като кверцетин, който оказва помощ за отбраната на клетките от повреди, породени от свободни радикали. Изследванията демонстрират, че потреблението на ябълки може да понижи риска от разнообразни болести, в това число диабет, белодробна астма и даже рак на червата.

Възможни алергични реакции - Макар и рядко, потреблението на огромни количества ябълки може да докара до алергични реакции, като свръхчувствителност, раздразнение на устата, гърлото и лицето, кожни излива и други признаци.

Надуване на корема и дискомфорт - Ябълките съдържат фибри, които могат да бъдат сложни за асимилиране, изключително в случай че се употребяват в огромни количества. Това може да докара до надуване, газове и дискомфорт.

Високо наличие на захар - Ябълките съдържат натурален захар, който може да увеличи равнищата на глюкоза в кръвта. Ако консумирате прекалено много ябълки, това може да докара до високо равнище на захар в кръвта, което е изключително рисково за диабетици.

Риск от остатък на витамини и минерали - Ябълките съдържат доста витамини и минерали, които са значими за здравето ни. Въпреки това, потреблението на прекалено много ябълки може да докара до остатък на някои от тези хранителни субстанции, което може да докара до нежелани резултати, като да вземем за пример диария, гадене, болки в стомаха, загуба на вкус и други проблеми със здравето.

Една от аргументите да не прекаляваме с ябълките е, че те са известни с високото си наличие на пестициди . Много от тези химикали могат да бъдат рискови за здравето, изключително в случай че се употребяват в огромни количества. Затова е значимо да се заобикаля потреблението на незрели и непочистени ябълки, както и да се заобикаля култивирането им с потреблението на химически пестициди.

В умозаключение, ябълките могат да бъдат доста потребни за здравето ни, само че е значимо да не прекаляваме с потреблението им. Както при всичко друго, ключът е в умереността. Почиствайте и нарязвайте ябълките вярно, с цел да намалите риска от захапки и неприятности с храносмилането. Избягвайте ябълките, които са били третирани с химически пестициди, като търсите био разновидности или плодове от локално произвеждане. Възползвайте се от изгодите на ябълките, като ги консумирате в границите на здравословната им доза.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР