XXIV-те Зимни олимпийски игри в Пекин започват на 4 февруари

...
XXIV-те Зимни олимпийски игри в Пекин започват на 4 февруари
Коментари Харесай

Започват 24-те Зимни олимпийски игри в Пекин


XXIV-те Зимни олимпийски игри в Пекин стартират на 4 февруари с церемонията по откриването, която ще се организира от 14:00 часа българско време. Игрите в китайската столица ще продължат до 20 февруари. Това ще бъде първата Зимна олимпиада в Китай, а столицата Пекин ще се трансформира в първия град, който приема Летни и Зимни игри в историята си, откакто бе хазаин на Лятната олимпиада през 2008 година.

Историческата олимпиада в Пекин към този момент стартира с няколко сесии в смесените двойки на кърлинга в сряда. Общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни ще вземат участие в Олимпиадата. Хаити и Саудитска Арабия ще създадат своя дебют на Зимни игри. Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 разнообразни спорта: алпийски ски, биатлон, ски тичане, ски скокове, северна композиция, ски свободен жанр, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, тичане с кънки, шорттрек и кърлинг.

 Зимни олимпийски игри в Пекин

България ще бъде показана от 16 спортисти в Пекин – най-малката ни делегация от 80-те години на предишния век насам. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски тичане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски бягането, ски скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните.

Най-опитен в състава ни за Пекин е Владимир Илиев, като това ще бъде неговата четвърта Олимпиада, а Радо Янков и Владимир Зографски ще вземат участие за трети път. До тях в делегацията ни застават шестима дебютанти: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова. За други седем – скиорите алпийци Алберт Попов и Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов – това ще бъде втора Олимпиада.

Знаменосци на България на церемонията по откриването ще бъдат Мария Здравкова и Радослав Янков. Българското присъединяване в Пекин стартира на 5 февруари и ще бъде намерено от най-хубавия ни скачач Владимир Зографски, който започва с присъединяване в квалификациите на късата шанца в събота сутринта. След това Павел Ангелов ще направи първите два манша в спускането с шейни, а биатлонистите ни ще започват в смесената щафета 4х6 километра към 11:00 часа българско време.

 Зимни олимпийски игри в Пекин
Редица страни бойкотират Олимпиадата
На формалната гала не участват политици от редица страни, които оповестиха дипломатически протест поради неспазването на човешките права.

Политическият заряд на зимните олимпийски игри в Пекин се повиши надалеч преди днешното разкриване. Съединените щати оповестиха дипломатически протест поради погазването на правата на уйгурите, а към тях се причислиха Англия, Австралия, Нова Зеландия, Белгия, Дания, Нидерландия и Япония.

Литва, която изпадна под мощен политически напън от Китай поради връзките си с Тайван, също разгласи протест, както и в символ на взаимност прилежащите Естония и Латвия.

Швеция отхвърли да изпраща политически представители под претекст пандемията. А немският външен министър Аналена Бербок, известна с непоколебимата си рецензия против потъпкването на човешките права, разгласи доста преди началото на игрите, че няма да пътува за Пекин.

Зимните олимпийски игри провокират обаче рецензия и измежду природозащитници и състезатели поради градежа на уреди за зимни спортове в несъответствуващ район. Средногодишно в Чжан Цзя Коу и Ян Цин, където ще се организират надпреварите по ски – алпийски дисциплини, ски тичане, биатлон, сноуборд и ски скокове, падат 5 см сняг. Известно е, че този източнокитайски район е заплашен от засушаване, а в този момент за игрите ще се употребяват големи количества вода за производството на неестествен сняг, предизвестяват еколози.

Припомняме, че Пекин завоюва семейството на Зимните олимпийски игри, откакто от кандидатурите си се отхвърлиха Граубюнден в Швейцария, Мюнхен, Стокхолм, Краков и Осло.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР