Wingtech, Huaqin, Longcheer, Tinno - говорят ли ви нещо тези

...
Wingtech, Huaqin, Longcheer, Tinno - говорят ли ви нещо тези
Коментари Харесай

ODM: Знаете ли кой всъщност е произвел смартфона ви

Wingtech, Huaqin, Longcheer, Tinno - приказват ли ви нещо тези имена? Звучат като марки китайски преноси радиа, продавани някъде при започване на новия век на " Илиянци ", само че в действителност това са някои от колосите на автомобилната промишленост. Не ги познавате, тъй като не сте техни клиенти.

Те работят със Samsung, Xiaomi, Lenovo/Motorola, Huawei и кой ли още не. Много е евентуално " марковият " смарт телефон в джоба ви да е излязъл от цех на някоя от тези компании със смешни имена.

Така наречената ODM (original device manufacturer) промишленост остава в сянка, само че тя пораства непрекъснато.
 Китайската Xiaomi увеличи приходите си - за първи път от 18 месеца
Третата в света компания по продажби на смарт телефони увеличи приходите си - за първи път от 18 месеца

Кои са печелившите сегменти на компанията

Що е то?

Моделът на ODM фирмите в света на Android може да бъде доста елементарен, само че не е наложително. Те имат лично портфолио от базови дизайни, които могат да се персонализират от клиента - какъв ще е дисплеят, какъв брой камери ще има, каква батерия ще се постави и, в последна сметка, какви софтуерни екстри ще са налични, какъв брой пари ще коства.

След като моделът е " основан ", идва редът на завода на ODM компанията да го създаде под марката на този, който си заплаща. В някои случаи, обаче, клиентът идва със собствен подготвен дизайн (собствен или предоставен на трета компания), който непосредствено отива на поточната линия. Както казахме нагоре, не постоянно е просто.
 Снимка 656571
Източник:

Това аутсорсване на развойната и най-много на индустриалната активност разрешава дадена компания да разгърне богато портфолио от устройства без да прави големи инвестиции в лични разработки инфраструктура за производството им. При естествена организация на бизнеса никой не би могъл да вади като че ли през 10 дни по един нов модел смарт телефон.
 Доставчикът на iPhone - Foxconn, е подложен на тежки данъчни инспекции в Китай
Най-големият снабдител на iPhone е подложен на тежки данъчни инспекции в Китай

Разследва се даже земята, употребена от компанията

Обикновено по-известната компания прави на 100% сама флагманите си, а бюджетните модели се поръчват на някой различен. При моделите от висок междинен клас, постоянно поръчителят прави дизайна, само че по-късно го дава за произвеждане на подизпълнител.

Последното е метод на работа и на Apple - те проектират всеки iPhone и iPad и по-късно компании като Foxconn, Wistron, Pegatron или Compal ги създават.

Наистина всеобщо събитие

Няма смарт телефон с ODM генезис, на чиято кутия да написа " Вие в действителност не си купувате Xiaomi/Samsung/Huawei " или нещо от този вид. Доказването на произхода на устройството е на моменти сложна задача, в случай че нямаш взор върху промишлеността.

Именно това дава Global Smartphone ODM Tracker на CounterPoint. В - за първото полугодие на 2023 година, той демонстрира една много нерадостна картина, в която единствено Apple и Гугъл създават независимо 100% от доставените си устройства.
 Продажбите на смарт телефони
Продажбите на смарт телефони " втора употреба " в международен мащаб порастват, а тези на нови спадат през 2023-а

Прогнозата за продажбите на използвани устройства до 2027 година

За съпоставяне, при Xiaomi има 60% растеж в тази категория... от 10% до " цели " 16%. Всички останали доставени смарт телефони са  " рожба " на инженерите от други компании, най-често - Longcheer.

При Samsung над една четвърт от смарт телефоните в действителност са непозната разработка, при Lenovo (Motorola) са главозамайващите 89%. При Huawei също над половината доставени смарт телефони не са дело на развойния екип на компанията.
 Снимка 656572
Източник:

Когато приказваме за производството, Xiaomi вадят от лични фабрики единствено 3% от смарт телефоните си. 66% са създадени и създадени другаде, а 30% са от подизпълнител, който не е правил дизайн. Според разнообразни информации от промишлеността, тези 3% са флагманите като Xiaomi 14, а в 30-те % влиза всеобщата серия в междинния клас Redmi Note, която е създадена от Xiaomi, само че не се създава от компанията.

При Samsung има много явен модел, в който или компанията напълно поема създаването и производството, или ги оставя на 100% на външна компания - няма го междинният вид.

Интересна е разбивката за най-популярните устройства с ODM генезис, която върви няколко години обратно:
Samsung Galaxy A04 - Wingtech; Samsung Galaxy A14 - Huaqin; Redmi Note 11 LTE - Longcheer; Redmi 10A/C - Longcheer; Redmi 12C - Huaqin
През годините виждаме също Motorola Moto G и Moto E, разнообразни поколения на Realme, Oppo A и Honor смарт телефони. Няма метод елементарно да се разбере кой от моделите е напълно ODM разработка и кой просто е създаден в завода на ODM компания.

Защо това може да бъде проблем?

По принцип, няма нищо неприятно в това дадена смарт телефон компания да употребява спомагателен потенциал, с цел да може да отговори на търсенето на пазара - въпреки всичко точно по този метод смарт устройствата станаха всеобщо налични. Дяволът, обаче, е в детайлностите.

Скрити за всички остават договорите сред известните компании и ODM сътрудниците им. Не е ясно, да вземем за пример, по какъв метод поръчителят е зает в избора на хардуерни съставни елементи и в качествения надзор на изработката.

Системният програмен продукт привидно е идентичен при всички модели на дадения бранд, само че от физическия производител може да зависят драйверите и другите оптимизации на ниско равнище. Ако по контракт тези програмни детайли не се дават на поръчителя, може да се окаже мъчно, постепенно или невероятно да се отстраняват бъгове или пробиви в сигурността и да се надгражда версията на операционната система.

Даже и да ги има, поддръжката на от време на време над дузина непознати хардуерни платформи е в действителност гигантска задача. Последното е измежду водещите аргументи настоящи телефони от невисок или междинен клас да имат единствено по няколко ъпдейта в границите на целия си " живот ".

Така потребителите се оказват в състояние, в което най-голяма сигурност носи покупката на флагман - а смарт телефоните тъкмо в този ценови клас през последните години се оскъпиха доста. Другата опция е обвързвана с повече събиране на информация преди влизането в магазина - а четенето на ревюта и спецификации не е измежду обичаните неща на всеобщия покупател.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР