Windows 10 предлага много инструменти за ентусиасти - ако знаете

...
Windows 10 предлага много инструменти за ентусиасти - ако знаете
Коментари Харесай

5 наистина полезни инструмента за Windows 10

Windows 10 предлага доста принадлежности за запалянковци - в случай че знаете къде да ги намерите. Някои са по-стари, само че към момента не задоволително известни, до момента в който други са относително нови, добавени по време на двете огромни обновления, които Microsoft пусна откогато Windows 10 се появи преди четири години. Но всеки от тези малко употребявани трикове и принадлежности може да помогне на потребителите да спестят време или да ги предпазят от спомагателни главоболия.

1. Хронология (Timeline)
Microsoft вкара функционалността Timeline за Windows 10 като част от актуализацията от април 2018-a година По създание, тази функционалност наподобява на историята на браузър стратегиите, показващи файлове, които сте отваряли по-рано в последователен ред. Избирането на един от тях още веднъж отваря файла. В комбиниране с " Pick up where you left off " в актуалните приложения на Microsoft Office, можете да се задълбочите още веднъж в оня план отпреди две седмици. Допълнителен бонус е, че Timeline е обвързвана с профила в Microsoft, а не с обособен компютър. Ако съхранявате файловете си в облака, можете да продължите работата си там, където сте спрели, без значение от устройството, което употребявате.

 5 в действителност потребни инструмента за Windows 10 (част 1)
© IDG

Timeline не е съвършена. Разработчиците на стратегии от трети страни би трябвало да разрешат на софтуера си да употребява функционалността, а доста известни стратегии - като Гугъл Chrome да вземем за пример - не го вършат. Това дава чувство за Timeline като за лимитирана в екосистемата на Microsoft функционалност. Въпреки това, тя е много потребна, изключително в случай че употребявате много Office. Можете да отворите Timeline като натиснете клавишната композиция Windows Key + Tab

2. Виртуални десктопи
Виртуалните десктопи са доста потребна функционалност за потребителите, които обичат добре подредени и огранизирани работни места. Както подсказва и името на тази функционалност, тя разрешава да имате няколко " виртуални версии " на десктоп пространството си, всяка от които може да помести друг деен програмен продукт - разнообразни стратегии, с които да работите. Можете да пуснете един виртуален десктоп за работните си задания - мейл, офис стратегии и други, а напълно различен - за персоналните - Фейсбук, YouTube.

Тази функционалност е взаимствана от Linux, само че при Microsoft тя е много скрита. За да я употребявате, натиснете Task View иконата и изберете Timeline , след което изберете дребния текст +New desktop , който се намира в горната лява част на екрана. След като отворите виртуалните си декстопи, използвайте Taks View интерфейса, с цел да преминавате сред другите среди за работа.

3. Облачен клипборд (Cloud clipboard)
Технологичната действителност през днешния ден принадлежи на работата с доста и разнообразни устройства. Ако обичате да сменяте работния преносим компютър с десктоп машина или домакински компютър, функционалностите за синхронизация на Windows 10 ще ви бъдат от огромна изгода (трябва обаче да сте логнати в Microsoft акаунта си). От огромното обновяване през октомври предходната година, даже наличието на клипборда пътува сред другите устройства. Новата функционалност Cloud Clipboard разрешава да копирате текст или фотография от един компютър и да пейстнете наличието на различен. За да ползвате тази функционалност - изберете Start > Settings > System > Clipboard и преместете двете варианти на On позицията.

 5 в действителност потребни инструмента за Windows 10 (част 1)
© IDG

4. Споделяне (Nearby Sharing)
Побнякога имате потребност да споделите повече от просто текст или фотоси сред разнообразни устройства и към този момент не е належащо да копирате информацията на USB устройство, с цел да го извършите. Nearby Sharing е още едно изобретение в Windows 10, което употребява WiFi и Bluetooth, с цел да разреши безжично прекачване на файлове сред местни PC-та. Просто кликнете с десен бутон върху даден файл, който желаете да споделите и изберете Share опцията. След това изберете машината, с която желаете да споделите файла. На нея ще изскочи известие за прехвърлянето, което би трябвало да потвърдите.

 5 в действителност потребни инструмента за Windows 10 (част 1)
© IDG

Преди да употребявате Nearby Sharing, би трябвало да го настроите. Това става от Start > Settings > System > Shared Experiences където би трябвало да активирате опцията " Share across devices. " Можете да изберете дали тази функционалности да работи с всички компютри в близост или единствено с тези, които са свързани с Microsoft акаунта ви.

5. Storage Sense
Обиновено досиетата Downloads и Recycle Bin са тези, които тайничко ядат пространството на твърдия диск. За доста малко време те могат да набъбнат до десетки гигабайти, изключително в случай че постоянно теглите ъпдейти, игри и други инсталационни файлове, след което просто забравяте да ги изтриете. Тук на помощ идва Storage Sense функционалността на Windows 10. Тя разрешава да създавате автоматизирани критерии, съгласно които файловете в тези директории да бъдат почиствани.

 5 в действителност потребни инструмента за Windows 10 (част 1)
© IDG

Активирайте функционалността от Start > Settings > System > Storage , след което настройте изискванията от Change how we free up space automatically линка. Можете също по този начин да дадете и повече надзор на Storage Sense и да поверите и облачните си файлове на този инструмент. Има алтернатива също по този начин по-старите файлове, които не са отваряни известно време, да бъдат изпращани в OneDrive , с цел да не заемат място на локалната машина.

Очаквайте втората част на тази публикация, в която ще ви представим още 5 потребни инструмента в Windows 10.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР