Вземането на студен душ при прегряване в летните жеги е

...
Вземането на студен душ при прегряване в летните жеги е
Коментари Харесай

Ако обичате да се разхлаждате по този начин, бъдете нащрек: Студеният душ в жегите е изключително опасен

Вземането на леден душ при прегряване в летните жеги е известна процедура. За доста хора това е метод да се разхладят и ободрят, даже да закалят организма си. Тази водна процедура обаче освен не охлажда (защото провокира повишение на температурата на тялото), само че може да има съществени последици за здравето. Ниската температура на водата може да провокира простуда при хората със занижен имунитет. Съществува и по-опасно следствие от вземането на леден душ – внезапното разширение на кръвоносните съдове и нарасналото артериално налягане.
Според експертите всичко зависи от здравословното положение на индивида, от съществуването на нездравословни привички и от степента на физическа интензивност. За спортуващите здрави и закалени младежи студеният душ е добра антистрес терапия и подготовка на кръвоносните съдове.

Противопоказания има при хората, които редовно използват алкохол, при пушачите и хронично болните. В рисковата група са и пациентите с вегетативна дистония, хипертония и страдащите от главоболие.
Студеният душ не се предлага и при деца и възрастни с невисок мускулен тонус (при неявяване на физическо натоварване). Основната заплаха е, че студената вода може да провокира мощен конвулсия на кръвоносните съдове, което е причина за внезапното повишаване на артериалното налягане, както и за други рискови за живота положения.
А ето и няколко потребни съвета по какъв начин да се разхладим в жегите:

Ако желаете да се насладите на лятото, без да се чувствате като котка на ламаринен покрив, можете с елементарни и подръчни средства да си осигурите порядъчен комфорт. Има печеливши тактики за всеки случай и място. Разбира се, най-голям налог публично мнение плащаме в офиса, където не върви да се пуснеш по ефирна дрешка, само че там в множеството случаи има търпими условия.

Далече от непознати очи, даже и на отмора, можете да комбинирате доста тактики за терморегулация, които в множеството случаи няма да костват и стотинка.

1. Като японците
– на пода
Топлият въздух е по-лек и се издига към тавана. На пода е най-прохладното място. Седнали или даже легнали там, ще се почувствате сигурно малко по-поносимо, в сравнение с върху леглото.
2. Перките на вентилатора да въртят назад на часовника
Един от причините за какво вентилатор, а не климатик е, че по-простият апарат не изсушава въздуха и сметките за ток са по-малки. Освен това има трикове, които удвояват резултата, без да се усилват разноските. Посоката на завъртане на въздуха е от главно значение за охлаждането му. Перките би трябвало да се въртят назад на часовниковата стрелка, в случай че “загребват ” в синхрон със стрелките, ще смъкват и надолу към пода топлия въздух.

3. Съд с лед пред вентилатора поражда бриз
– ледът охлажда околния въздух, вентилаторът го подхваща и го разпределя отмерено в помещението. Това обезпечено облекчава и в най-голямата жега. Комбинацията оказва помощ да се реализира резултат, непосредствен до този от климатик, само че по-икономично.
Нямате лед? Каузата не е изгубена. Задоволителен резултат ще се реализира, и в случай че на уместно място по пътя на въздушното течение от вентилатора окачите мокра забрадка. В рискова горещина и при подобаваща настилка на пода можете да напръскате с вода даже и нея. Ако скоро не е почиствано, съветът не е настоящ. Заедно с влагата въздушната бликам ще стартира да върти и микроорганизми, които може да “глътнете ”.

4. Купа с лед покрай лицето, в случай че работите седнали
– това е доста грациозен метод за изстудяване две в едно – влияе на кожата и очите, които съхнат от жегата, като по едно и също време с това дробовете се изпълват с прелестно чувство.
5. Вдишвайте надълбоко през устата за бързо ободряване в сериозен миг. Йогите имат специфична охлаждаща дихателна техника, само че в случай че не сте изкушени да я изучите, просто вдишвайте постепенно през устата и издишайте през носа. По-ефективно се охлаждате, в случай че присвивате езика си по дължина като улей и прекарвате въздуха оттова. Благодарение на “течението ” и посредством по-дългия контакт със слюнката въздухът леко намалява температурата си, преди да извърши белите дробове с изключение на с животворен О2 и с горещата вълна от околната среда.

6. Не си вейте с ръце – това ви сгрява
Когато ни стане доста топло навън или в задушни общи пространства, някак по инстинкт започваме да ръкомахаме пред лицето си. С концепцията да се проветрим. Голяма неточност! Въпреки че дланите ще основат прилив на въздух и моментно възприятие на прохлада, резултатът в последна сметка ще е противоположен на стремежи. За енергичните придвижвания тялото употребява доста сила и то ще увеличи телесната температура в дълготраен проект.
Компромисното състояние е да употребявате подръчно “ветрило ” – твърда хартия или различен еластичен предмет с огромна повърхност. Така ще създадете нужното живително течение към лицето си, без да хвърляте несъразмерни загряващи старания за това.

7. Излизате в жегата? Облечете се!
Повечето европейци живеят с твърдия стандарт, че за излизане в парещ ден най-подходящо е да останат с допустимо по-малко и откриващи тялото облекла.
Но по какъв начин постъпват тези нации, които живеят в най-горещите страни? Покриват се от главата до петите. Със сигурност има за какво. Белите свободни облекла от естествени тъкани обезпечават повече комфорт и хладина, тъй като дават опция сред облеклата и тялото да става нещо като въздушно течение. Като по едно и също време защищават кожата от радиацията от слънцето. Ултравиолетовите лъчи състаряват кожата, само че също така може с времето да доведат до клетъчни разновидности и рак на кожата.
Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР