Вятърът има най-голям принос за енергийните доставки на Германия(снимка: CC0

...
Вятърът има най-голям принос за енергийните доставки на Германия(снимка: CC0
Коментари Харесай

Рекорден дял на възобновяемата енергия в Германия


Вятърът има максимален принос за енергийните доставки на Германия
(снимка: CC0 Public Domain)

Възобновяемите източници са обезпечили 60% от електричеството на Германия през 2023 г одина, съгласно данни на Институт а по слънчеви енергийни системи Фраунхофер (Fraunhofer ISE) . За страна, която умишлено изостави нуклеарната сила, това е значим стадий, който допуска понижаване на зависимостта от изкопаеми те горива .

Рекордни стойности бяха реализирани в съвсем всички области на произвеждане и предпазване на сила от възобновими източници. Регистрирани са нови максимуми в производството на сила посредством вятърна сила, отбелязва PV Magazine.
още по темата
Всъщност вятърът – на сушата и в крайбрежните води – има максимален принос за енергийните доставки на Германия. Вятърните турбини в страната са произвели общо 139,8 TWh или 32% от общото количество сила през 2023 година Това е с 14% повече спрямо 2022 година

Фотоволтаичните съоръжения в Германия са генерирали 59,9 TWh електрическа енергия през 2023 година От този размер 6,4 TWh са употребявани от семействата. През годината в страната са конфигурирани рекорден брой слънчеви панели с обща мощ от 14 GW, до момента в който управляващите си сложиха за цел да обезпечат 9 GW потенциал. Само през юни фотоволтаичните системи в Германия са генерирали към 9 TWh електрическа енергия, което е нов месечен връх.

Делът на хидроенергията също се усилва, само че на практика без смяна в индустриалния размер. Водноелектрическите централи са генерирали 20,5 TWh електричество за потребностите на популацията, или с 3 TWh повече от 2022 година Производството на електрическа енергия от биомаса остава непроменено на 42,3 TWh.

Общо възобновимите енергийни източници са генерирали към 260 TWh електричество в Германия през 2023 година, което е със 7% повече от 2022 година

Инсталираният потенциал на акумулаторните акумулатори съвсем се е удвоил – от 4,4 GW през 2022 година до 7,6 GW предходната година. Капацитетът за предпазване е повишен от 6,5 GWh на 11,2 GWh, а мощността на немските помпено-акумулиращи станции е достигнала 6 GW.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР