Вярвате ли в суеверия? Какъв е техния произход? Считате ли

...
Вярвате ли в суеверия? Какъв е техния произход? Считате ли
Коментари Харесай

Вярвате ли в суеверия?

Вярвате ли в суеверия? Какъв е техния генезис? Считате ли ги за част от националното творчество или по-скоро за измислици? В предишното хората са вярвали, а може би и са имали нужда да имат вяра в легенди и поличби. Гадаели са каква ще бъде реколтата, ще има ли дъждове, люта ли ще е зимата, ще се зажени ли момата/ергена в къщата, какъв брой деца ще имат и доста други...

Днес множеството хора не имат вяра на поличби, само че съвсем всеки се стъписва, когато черна котка мине пътя му. Също по този начин в случай че наближи петък 13-ти или пък, когато сe падне на 13-то място в автобуса/самолета. От друга страна даже и да не имаме вяра на суеверия, се радваме и то доста на открита или пък имаме „ късметлийски ” движимости, облекла, бижута и какво ли не още.

Безброй доста суеверия са познати у нас и по света. Някои даже са прескочили границите на дадена страна и се зачитат в доста страни, въпреки и от време на време да се поясняват друго. Малцина знаят, че в Англия е щастливо знаменование черна котка да пресече пътя ти. Съпругите на моряците гледали вкъщи черна котка, с цел да не корабокрушират мъжете им.

Поличбите са толкоз доста, че биха могли да се групират по тема. Така да вземем за пример разграничаваме:

Суеверия за човешкото тяло – с тяхна помощ можем да разтълкуваме дали ще имаме кахъри – в случай че ни засърби носа, ще получим пари – в случай че ни засърби кутрето или дланта на лявата ръка. Лоша новина ни чака засърби ли ни лявата плешка или безимения пръст на дясна ръка. Ако ни потрепери дясното око – следва ни неудача, в случай че ни горят ушите – някой приказва по наш адрес.

Сватбени суеверия – несъмнено в тази категория най-разпространен е мита, че младоженецът не би трябвало да вижда роклята на булката преди сватбата. Освен това двамата не би трябвало да са дружно в нощта преди " огромния ден ". Не толкоз публикувано, само че забавно е вярването, че булчинската рокля не би трябвало да се пере, с цел да не „ отмиеш ” шанса и щастието на брака.

Числа, които ни носят благополучие или неприятен шанс. Замисляли ли сте се по какъв начин избирате числата, когато играете тото? Най-харесваното и почитано число несъмнено е 7 – свещено число, знак на сътворението. Седем са „ Чудесата на света ”, дните на седмицата, цветовете на дъгата. Числото 7 се среща постоянно в Библията – за 7 дни Господ е основал света, 7 са били и пророците, това е и цифрата и на луната. Числото 13 въпреки това всява ужас и безпокойствие. На доста летища писта с номер 13 няма, също по този начин в някои хотели липсва стая с този номер. 666 се смята за цифрата на дявола и с него се счита, че смешка не трябва.

Кухненски суеверия – „ Счупеното носи благополучие ” – тази добре позната фраза най-вероятно е измислена от някой, който е желал да избегне скандал! Аз самата съм се опитвала да мина с този номер пред майка ми, когато изтървах няколко яйца на пода! Друго вярване „ от кухнята ” се отнася до хляба. Не изхвърляйте остарелия самун, с цел да не изхвърлите и шанса си! Не яжте трохите от масата – на беднотия е. Не пейте на масата, когато се храните – ще се ожените за ром! Последното вярване най-вероятно не важи за ромския етнос.

Суеверия за времето – Колкото по-студена е зимата, толкоз по-здрава е годината, когато мухите хапят – ще вали, когато лястовичките летят ниско – отново е на дъжд, в случай че има гръмотевици през март – ще има суша през юли.

Суеверия за бременни – в предишното (някои го съблюдават и до днес) не се е купувало нищо за бебето авансово – на неприятно е. До третия месец на бременността дамата не трябва да разгласява, че чака дете, с цел да не го загуби. Ако майката повръща непрекъснато, детето ще се роди с доста коса, в случай че яде сладко – ще роди момиче, в случай че натъртва на солено – момче.

На благополучие е
Да намериш.
Да спиш на неизгладени чаршафи.
Да намериш подкова
Да видиш калинка.
Да те „ нацвъка ” птичка.
Да срещнеш коминочистач.

На злощастие е...
Да чуеш кукувица в гората и да нямаш пари у себе си
Счупеното огледало носи злощастие (например 7 години нещастна обич!)
Да поднесеш четен брой цветя.
Да разсипеш сол.
Да изхвърляш боклука по мрачно.
Да отвориш чадър в затворено помещение.
Да облечеш дреха наобратно
Да се сбогуваш или здрависваш на прага
Ако се върнеш от пътя – няма да ти върви!
Да изнесеш от къщи нещо в първия ден на Новата година.
Да убиеш паяк.

Едни от най-популярните суеверия са:

Не сядай на ъгъл – ще те желаят от две страни!
Ако кихнеш – някой те загатва!
Плюй си в пазвата срещу уроки или нерешителност!
Да чукна на дърво!
Да гледаш отсрещния човек в очите, когато казваш „ Наздраве! ” е знак освен на почитание, само че и в случай че не го направиш, те чака неприятен шанс!
Ако си сънувал неприятен сън, не го разказвай преди 12 ч. на обяд или пък го разкажи на течаща вода!
Баба споделяше: „ Бягай да не те замета с метлата, няма да се омъжиш ”!
Може би с последното си изяснявам и смисъла на думите „ бабини деветини ”. И въпреки всичко даже и да не си признаваме, всеки един от нас е малко или доста религиозен. Това е обикновено и присъщо на нас, индивидите и би могло да се изясни със страха и трепета е очакване на непредвиденото и незнайното.

А какви други суеверия знаете вие?
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР