Вярвам, че всеки, който има право да номинира кандидати за

...
Вярвам, че всеки, който има право да номинира кандидати за
Коментари Харесай

Белазелков: Вярвам, че всеки, който има право да номинира кандидати за КС, ще подходи най-отговорно

Вярвам, че всеки, който има право да номинира претенденти за Конституционния съд, ще подходи по най-отговорния метод и ще номинира най-достойни сътрудници. Това разяснява пред публицисти арбитър Борислав Белазелков, който е номинацията на " Продължаваме Промяната-Демократична България " за член на Конституционния съд. Днес ПГ на ПП-ДБ взе единомислещо решение за номинацията на арбитър Белазелков.

На въпрос дали номинациите, направени от Народното събрание, би трябвало да са политически лица или в противен случай, Белазелков разяснява, че това е огромен въпрос, който е бил дискутиран още при разискването на конституционната промяна - дали квотата да има най-вече политически темперамент или да включва общественици, съобщи Българска телеграфна агенция.

Добре е да са хора, които са известни в обществото, които са изразили своята позиция и които обществото по този начин или другояче познава като бранители на някакви демократични тези, уточни Белазелков.

На въпрос има ли съображение да бъдат оповестени за противоконституционни част от измененията в Конституцията – той разяснява, че никой не може да каже 12 конституционни съдии, откакто обсъдят нещата, кои причини ще натежат и кои причини ще одобряват.

Аз се надявам, че когато въпросите бъдат сложени пред Конституционен съд, всички конституционни съдии ще се изслушат един различен, ще изслушат причините, ще схванат кой какво желае да изясни и тогава решението ще бъде единомислещо, уточни той.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков съобщи, че са горди от номинацията на Белазелков. Вярваме, че с този вид номинация ние вършим Конституционния съд освен по-силен, освен по-институционален, само че и че този вид номинации са част от смяната, която всички сме се надявали да се случи в тези органи. Балазелков не е партиен член, ние избрахме държавник, чието мнение тежи в цялата колегия, акцентира Кирил Петков.

Христо Иванов разяснява, че Белазелков е дълготраен български арбитър, бележит правист, взел участие в доста законодателни решения със своята експертиза, ръководител на Съюза на съдиите и човек, който е посочил на дело, че може да отстоява съдийската самостоятелност и върховенството на закона в България.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР