“Вярвам, че ако ни приемат в еврозоната, ще се справим,

...
“Вярвам, че ако ни приемат в еврозоната, ще се справим,
Коментари Харесай

Стойне Василев: “Един хляб, който е 1 лев, ще стане 1 евро - тов...

“Вярвам, че в случай че ни одобряват в еврозоната, ще се оправим ”, уточни той.

“Еврозоната е втората стопанска система на света след Съединени американски щати. 38% от международните заплащания се вършат в евро - повече даже от $. Еврото заема 21% от международните валутни запаси ", заключи специалистът.

" Приемането ни в еврозоната не е панацея, няма да реши всичките ни проблеми - нито на страната, нито на бизнеса, нито нашите персонални. Имаме обаче доста благоприятни условия и отговорности. Страхът не трябва да ни стопира. Отначало е мъчно, само че не би трябвало да се опасяваме да създадем нещо друго ", убеден е той.

 

Как ще повлияе приемането на еврото върху спестяванията и разноските ни?

" Всички спестявания без никакви такси от през днешния ден за на следващия ден се превалутират от лв. в евро. Ще имаме задоволително време да си обменим парите. Преживели сме четири превъзходства - 1947, 1952, 1962 и последната 1999 година Тогава имаше подозрения - припомням си. Буквално всички терзания свършиха за един месец и хората започнаха да си употребяват парите ", уточни Стойне Василев. 

Заплатите и цените: “Един самун, който е 1 лев, ще стане 1 евро ” - чували сме го. Това няма да се случи, просто ще има превалутиране. А какво стопира цената да пораства - търсене, предложение, конкуренция. Спомняте ли си цената на олиото - купувах го на 10 лв. от близкото магазинче, в този момент е 2 лв. ".

.
Относно обедняването, той разяснява - “и с евро, и без евро - инфлацията е фактор ”. 

" Едно от най-хубавите решения 1997 година беше валутния ръб. Ако нямахме валутен ръб обаче - както множеството страни отвън еврозоната, щяхме да имаме по-висока инфлация. Това се случва и в Румъния, и в Унгария поради курса на по-нестабилните локални валути ", изясни той.  

Относно спестяванията ни, специалистът поучава: " Ако имате до 50 000 лв. - оставете ги в лв.. До 200 000 лв. обаче - имайте аварийна постоянна валута (швейцарски франк, долар). Ако имате над 200 000 лв. - дано са в две банки ".

.

 

Как ще повлияе еврото на заемите?

" Ако влезем в еврозоната, заемите ще се превалутират. Има обаче и една уговорка от евродоговора ни - че заемите остават изцяло със същите условия. Ако някоя банка опита да сменя изискванията, това е нелегално. Лихвите по заемите няма да паднат, тъй като и сега сме лихвен парадайс - лихвите са ниски ", уточни Василев. 

Няма логичност лихвите да нарастват - без значение дали парите са в лев, или евро, уточни той и предизвести да вземем ограничения, в случай че това се случи с заема ни. 

“Не теглете заеми в евро, теглете заеми в локална валута лв. ”, поучава той. 

Да влагаме в евро или в лв.?

" За разлика от заемите, вложенията е по-добре да са в постоянна валута. Това може да е и евро, и швейцарски франк, и долари. Инвестираме в евро и действително и сега сме приели това ", поучава Василев. 

 

Цените на парцелите

 

“Цените на парцелите се афишират в евро, тъй като хората възприемат еврото като по-силна валута. В дълготраен проект влизането ни в еврозоната ще докара до повишение на цените на парцелите, само че това е дълготрайно. Ще има и далавера ”, предизвести той. 

Повече задгранични вложения ще доведат до повишение цените на парцелите, уточни още специалистът. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР