Вярно ли е, че кърменето повишава интелигентността на детето? Широко

...
Вярно ли е, че кърменето повишава интелигентността на детето? Широко
Коментари Харесай

Вярно ли е, че кърменето повишава интелигентността на детето?


Вярно ли е, че кърменето покачва интелигентността на детето? Широко публикувано е мнението, че храненето с майчино мляко освен укрепва имунитета на детето, само че и покачва неговата просветеност. Фактчекерите от плана „ Проверени медии “ решиха да проверят дали това в действителност е по този начин.
Майчиното мляко, според СЗО, е „ идеална храна за бебета “,
която „ е безвредна и безвредна и съдържа антитела, които оказват помощ за отбраната (на бебето) от доста постоянно срещани детски заболявания “. Експертите на СЗО препоръчват да се хранят децата извънредно с кърма до шест месеца, а по-късно, след въвеждане на спомагателни храни, да продължите да кърмите детето до две години или повече. В момента обаче малко хора следват тази рекомендация –
единствено едно на всеки три бебета се кърми извънредно през първите шест месеца от живота си.
В същото време кърменето има благоприятен ефект върху здравето освен на детето, само че и на майката. Една година кърмене понижава риска от всички типове рак на гърдата с 4,3%, рак на яйчниците с 27% и рак на матката с 11%.
Едно от най-големите проучвания, изследващи връзката сред метода на хранене
и равнището на просветеност на детето, е извършено през 1999 година в Медицинския център на Университета в Кентъки (САЩ). Учените са избрали 20 научни публикации за развиването на деца, отгледани на кърма и хранене с шише. Те са пресметнали, че децата, които са получавали майчино мляко, демонстрират резултати с 3-5 точки по-високи в IQ проби от техните връстници, хранени с приспособено мляко.

През 2015 година експерти от Федералния университет на Пелотас в Бразилия обобщиха резултатите от 30-годишно наблюдаване на съвсем 6000 локални поданици. Учените разполагали с данни за метода на хранене на 3493 души от тази група. След разбор на житейските триумфи на деца, които са станали възрастни, откривателите оповестяват, че приблизително
кърменето в продължение на 12 месеца е нараснало коефициента на просветеност с 4 пункта
и заплатата с 340 бразилски реала (около 180 лв. по междинния обменен курс за 2015 г.), а тези деца също са учили съвсем една година повече от своите връстници. Изследователите обаче отбелязват, че техните открития са лимитирани – може би по-добрите интелектуални индикатори са свързани с обстоятелството, че кърмещите майки като цяло са се грижили по-добре за детето и са отделяли повече време на неговото развиване, в сравнение с тези, които по някаква причина са предпочели да употребяват приспособено мляко.

По-противоречиви резултати са получили учени от Медицинския център към университета в Рочестър и Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ).
Те изследвали интелектуалното развиване на 9116 деца на възраст от девет до 10 години.
Децата, които са били кърмени повече от 12 месеца, се представят най-добре (с 0,3 стандартни отклонения , IQ резултат от 15) на когнитивните проби. Тези, които са били хранени от седем до 12 месеца, са се показали малко по-зле от тях, само че по-добре от междинното (само с 0,2 отклонения). Тези, които са получавали кърма от един до шест месеца, са по-успешни при осъществяване на задания с 0,1 отклонения. Най-ниските резултати са показани от деца, които в даден миг въобще не са получавали мляко.

Проучване на експерти от университета в Единбург слага
завършек на полемиката за връзката сред метода на хранене и интелектуалните качества
на детето. Те съумели да намерят двойки братя и сестри с друг вид или дълготрайност на хранене: 332 двойки в несъгласие във връзка с типа на хранене (едното дете е хранено с кърма, другото на приспособено мляко) и 545 двойки в несъгласие във връзка с продължителността на кърмене. Не са установени разлики в интелигентността сред децата. Освен братя и сестри, учените са следили и други деца; общо 5475 деца от 3161 майки са включени в проучването. Оказа се, че
най-голямо въздействие върху развиването на интелектуалните качества оказва IQ-то на майката.
Този параметър обаче най-точно предвижда типа на храненето – преимуществото на майката от едно общоприетоо отклоняване удвоява вероятността децата й да получават кърма, а не приспособена формула. И макар че разнообразни проучвания демонстрират разнообразни резултати във връзка с резултата на метода на хранене върху интелигентността, най-надеждното от тях наподобява е сравнението на двойки братя и сестри, при които едното дете получава кърма, а другото не. Докато изучавали двойки такива деца,
учените не разкрили никакъв модел сред метода на хранене и интелигентността.
Само при недоносени бебета майчиното мляко доста усъвършенства когнитивните качества. В други случаи психическото развиване на детето ще бъде повлияно най-вече от интелигентността и обществения статус на майката. Благодарение на това тя ще поеме по-отговорен метод към развъждането на потомството си, в това число ще се пробва да го храни с кърма.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР