Вучич се замисля за предсрочни избори, опозицията ще ги бойкотираСлед

...
Вучич се замисля за предсрочни избори, опозицията ще ги бойкотираСлед
Коментари Харесай

Вучич се замисля за предсрочни избори, опозицията ще ги бойкотира

Вучич се замисля за предварителни избори, опозицията ще ги бойкотира
След провеждани постоянно всеобщи цивилен митинги в доста сръбски градове все по-актуална става тематиката за вероятни предварителни избори в Сърбия.

Сръбският президент Александър Вучич през днешния ден за следващ път повтори позицията си, че нито приема, нито отхвърля опцията за преждевременни избори за парламент.

„ Това решение е комплицирано. Ще отидем с него при партийното председателство и в основния съвет, само че това не е партийна работа. В управлението на партията всички са за осъществяване на избори. Нашите хора демонстрират непоносимост, което не е положително. Не отхвърлям изборите като опция и концепция. Това ще зависи от доста други неща, които са свързани с бъдещето на Сърбия “, сподели Вучич пред РТС.

Сръбските медии оповестиха през днешния ден резултатите от изследване на Ipsos Strategic Marketing, което демонстрира, че в случай че в този момент се проведат избори, ръководещата Сръбска прогресивна партия на Вучич ще завоюва 55% от гласовете. Това, съгласно организацията, демонстрира, че всеобщите цивилен митинги не засягат настроението на гласоподавателите.

От друга страна, създателят и един от водачите на опозиционния Съюз за Сърбия Драган Джилас съобщи в изявление за вестник "Данас", че опозицията "няма да взе участие в подправени избори".
 epaselect SERBIA PROTEST epaselect SERBIA PROTEST / БГНЕС
Според него всички в опозицията би трябвало да осъзнаят, че жителите по улиците чакат те да потвърдят, че "утре, когато пада сегашният режим, системата, която е издигната повече от 10 години, ще падне и че в действителност ще бъде различно".

“ Всички би трябвало да се ангажираме да не участваме във подправени избори. Трябва дружно, както хората, по този начин и политиците, да създадем изборите още веднъж избори и с нашия автограф да подсигуряваме, че до момента в който тези условия бъдат изпълнени, няма да има подправени избори на Вучич, на които в никакъв случай повече няма да участваме ”, сподели Джилас в изявлението.
 epaselect SERBIA PROTEST epaselect SERBIA PROTEST / БГНЕС
Той прибавя, че когато се провеждат почтени и свободни избори, опозицията посредством необятна национална изборна листа ще сътвори "правителство от специалисти за избран интервал от време, което ще възвърне системата и ще вкара ред и правила".

Джилас позитивно отговори на настояванията от цивилен митинги към опозицията за "изграждане и подсилване на институции, приемане на закон за благосъстоятелност, лустрация, самостоятелни медии, специфичен прокурор за корупция, декриминализация на обществото и цялостна самостоятелност на правосъдната власт". Тези претенции, съгласно Джилас, са нещо, което би трябвало да се направи в Сърбия, с цел да се подсигурява, че "властта, която не е по избор на жителите, може да бъде изменена с писалка".

Анализатори в Белград настояват, че Вучич е изправен пред алтернатива по въпроса дали си коства да разгласи избори и да завоюва "пирова победа", защото поради протеста на опозицията ще загуби пред интернационалната общественост легитимност както Народното събрание, по този начин и своя личен, с цел да реши казуса с Косово, което ще усложни европейския път към Сърбия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР