Второто място в конкурса зае агенцията Nitram, а след нея

...
Второто място в конкурса зае агенцията Nitram, а след нея
Коментари Харесай

guts&brainsDDB отново стана рекламна агенция на годината

Второто място в състезанието зае организацията Nitram, а след нея се подреди организацията Noble Graphics.

В юбилейното 20-о издание на креативния рекламен фестивал ФАРА за втора поредна година най-престижното отличие " Агенция на годината " завоюва guts&brainsDDB. От основаването на състезанието това е шестото самопризнание за организацията, което я прави и най-награждаваната компания в историята на ФАРА.

guts&brainsDDB подадоха и най-вече поръчки в състезанието – общо 51 независими и още 3 в партньорство с Tribal Worldwide Sofia, организация чaст от информационната група към DDB.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Само на 1.5 точки разлика второто място в състезанието зае организацията Nitram, която оперира на българския пазар от средата на 2015 година Агенцията Noble Graphics се класира на трето място. Рекламодател на годината в най-големия креативен конкурс в България стана " Ростар БГ ", които си партнират с Nitram за акциите на продуктите им " Гурменица " и Deutsche Markenbutter.

По случай юбилейното издание на ФАРА, уредниците от Българската асоциация на информационните организации (БАКА) за първи път вкараха специфична категория The best of the first 20, в която организациите подаваха свои акции, направени през последните 20 години в подкатегории " Принт " и " Тв реклама ". Повечето от поръчките в новата категория обаче бяха планове от последните 10 години.

Къде са смелите хрумвания

Индустрията се сплоти към мнението, че тази година ФАРА се отваря към повече организации на пазара, броят на участниците в състезанието се усилва, което води до представянето на повече качествени акции. Факт е, че спрямо последните най-малко три години в това издание на фестивала се включиха най-вече организации. Увеличението спрямо 2018 година обаче е с едвам две организации до 32. Броят на подадените поръчки пък остана неизменен – общо 324.

Според Мартин Димитров, създател и креативен шеф на Nitram, повече организации имат положителни акции, което приказва за групов напредък. " Винаги ме е тревожило, че борбата е единствено сред две организации, а в този момент има най-малко 7-8, които се показаха на високо равнище ", разяснява той по време на обичайна сесия за въпроси и отговори, част от фестивалната стратегия.

На въпроса какво липсваше изцяло на поръчките тази година, креативният шеф на Saatchi&Saatchi, Петър Кесерджиев уточни, че броят на огромните и съдържателни акции е бил дребен. " До известна степен ми липсваха възприятието за комизъм, смелостта и провокацията в акциите тази година ", отговори също Марин Костов – Мъро, креативен шеф на All Channels Communication.

Фестивална равносметка

И тази година обичайно ФАРА се състоя в границите на три дни, вторият от които беше изяло отдаден на уъркшопи и лекции на интернационалните експерти. Разлика имаше в церемонията по награждаването на спечелилите, която беше разграничена в два дни. Други огромни промени в състезанието по-скоро нямаше, а цялостното чувство по време на трите дни беше по-скоро меланхолично. Вероятно това беше и повода сесията с въпроси и отговори да премине в хрумвания за смяна на състезанието и усъвършенстване на представянето на организациите.

Едно от предложенията още веднъж беше в посока смяна на подбора на журито, което все още е формирано от експерти от български организации, членове на БАКА. Идеите на сектора бяха в посока включване на интернационалните рекламисти измежду членовете или на български експерти от други области, които да разширят погледа над поръчките. Сред тях могат да бъдат режисьори, консултанти или самостоятелни рекламисти. Всички се сплотиха към мнението, че разделянето на журито на групи от по най-много 7 индивида спомага за качественото разискване и оценяване на поръчките.

Единодушие имаше и във връзка с дължината на подадените поръчки във ФАРА. Към момента те могат да бъдат с дълготрайност до 8 минути, като членовете на журито и присъстващите предложиха времето да се понижи двойно – до 4 минути, с цел да може малко и ясно да се показа концепцията зад акцията.

Поставен беше и въпросът за местоположението на ФАРА и интервала на осъществяване. От четири години новият дом на фестивала е Пловдив, вместо Албена, а от 2017 година той се организира през юни. Идеите бяха събитието да се провежда още веднъж през септември, с цел да могат да вземат участие и летните акции на организациите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР