Второ денонощие близо 200 000 души остават без вода в

...
Второ денонощие близо 200 000 души остават без вода в
Коментари Харесай

Втори ден без вода в Шумен

Второ денонощие близо 200 000 души остават без вода в Шуменско. Работата по отстраняването на повредите продължава. В сряда вечерта се спука основният тръбопровод и това докара до несвоевременен старт на плануван ремонт.

В четвъртък поправки са направени на 13 места, през днешния ден се работи на нови 12. Втори ден се работи и по най-тежката повреда, която на процедура остави града на изсъхнало.

Кога ще бъде пусната водата – ще стане ясно по-късно през днешния ден. А сутринта бе спряно и водоподаването от язовир „ Тича ” към различен регионален град – Търговище. По трасето също ще се правят поправки.

Повече от 12 часа към този момент се работи по най-тежката повреда. Причината е, че би трябвало тръбата да бъде изцяло суха, с цел да може да се постави муфата. Операцията изисква и профилиран екип от Бургас. Останалите поправки вървят по проект. Очакванията са водата да бъде пусната в събота.

„ Подменяме част от водопровода и сложността са тъкмо тези заварки, които би трябвало да се направятq и там би трябвало да бъде укрепен ската, който провокира тези повреди ”, изясни Илиян Илиев, шеф на ВиК-Шумен.

„ Има риск освен при премахване на повредите, само че и при пълненето. Покрай тези течове, които има, налягането в тръбата е по-ниско, когато се отстранят по-големите повреди, налягането ще се вдигне и е допустимо да се получи хидравличен удар и да се получат нови повреди ”, изясни инж. Райко Недялков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР