Вторият по големина украински град Харков остана без електричество, след

...
Вторият по големина украински град Харков остана без електричество, след
Коментари Харесай

Тежка нощ в Харков: Градът е без ток заради вълна от руски удари

Вторият по величина украински град Харков остана без електричество, откакто последната вълна от съветски удари беше ориентирана към енергийни станции в цялата страна.

Официални лица оповестиха, че девет енергийни обекта са били изумени, а съветските сили са изстреляли 76 ракети и са направили набези с дронове в цяла Украйна.

Кметът на Харков съобщи, че градът е претърпял " колосални " вреди при обстрела.

Една от жителките, Анастаиса, описа пред Би Би Си, че е чула няколко детонации, когато ударите са почнали в петък сутринта.

" След няколко минути светлините започнаха да мигат ", сподели майката на двумесечно бебе. " Само 10 секунди по-късно останахме без ток, всичко просто замря и това е всичко. В момента няма и вода, тъй като помпените станции не могат да работят, когато в града няма ток, тъй че механически това, което имаме сега, е град без електрозахранване и водоснабдяване ".

Олег Синегубов, началник на регионалната администрация на Харков, съобщи, че управляващите възнамеряват да възстановят електрозахранването до среднощ, само че операторът на електропреносната мрежа " Укренерго " предизвести, че мащабът на вредите може да значи, че възобновяване ще отнеме повече време.

В изказването си органът показва, че енергийната система е изгубила повече от половината от потенциала си в резултат на последните удари, и декларира, че приоритет ще бъде даден на " сериозната инфраструктура - лечебни заведения, водоснабдителни уреди, топлоснабдителни уреди, пречиствателни станции за отпадни води ".

Съветникът на Министерството на защитата Юрий Сак съобщи пред Би Би Си, че спешните служби работят за възобновяване на електроснабдяването, само че обстановката е " доста сложна ". Честите офанзиви на Русия значат, че възобновяване на вредите става все по-трудно.

Днес в цяла Украйна беше вдигната паника, а главнокомандващият военачалник Валерий Залужний съобщи, че противовъздушната защита е прихванала 60 от 76-те изстреляни ракети, множеството от които крилати.

Представители на град Киев обявиха, че единствено по столицата са били изстреляни към 40 ракети - един от най-големите обстрели след нахлуването на Русия на 24 февруари. Тридесет и седем от тях са били свалени от противовъздушната защита.

Украйна упрекна Русия, че " употребява зимата като оръжие ", нанасяйки удари по съществени уреди, тъй като температурите в огромна част от страната са под нулата./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР