Вторият най-титулуван действащ сумист Харумафуджи официално подаде оставка, след като

...
Вторият най-титулуван действащ сумист Харумафуджи официално подаде оставка, след като
Коментари Харесай

Велик шампион спира със сумото заради скандал

Вторият най-титулуван настоящ сумист Харумафуджи публично подаде оставка, откакто се забърка в неприличен скандал, който опетни репутацията на античния японски спорт. 33-годишният йокодзуна е уведомил тази заран президента на Японската асоциация по сумо Хакаку за решението си да завърши своята кариера. По този метод той е поел отговорност за постъпката си, която възмути целия свят на сумото.

В средата на този месец стана ясно, че монголецът е счупил с бирена бутилка главата на сънародника си Таканойва в ресторант. Появиха се и очевидци, които описаха какво тъкмо се е случило на 26 октомври в югозападния град Тотори.

В разгара на празненството, на което са участвали всички монголски състезатели, Харумафуджи под въздействието на изпития алкохол е решил, че 27-годишният Таканойва не демонстрира нужното почитание към популярен първенец като него и по тази причина би трябвало да го превъзпита. Точно в този миг смарт телефонът на Таканойва е почнал да звъни и това дефинитивно е вбесило Харумафуджи. Той е изрекъл думите "Когато беседвам с теб... ", след което е хванал най-близкото бирено шише и го е стоварил с все мощ в главата на "провинилия се " негов съотечественик, който се е строполил на пода. Това обаче се е сторило незадоволително на Харумафуджи и той е почнал да млати с юмруци съперника си, като му е нанесъл повече от 10 удара. Няколко шамара е отнесъл и 25-годишният Терунофуджи, който се е опитал да спре побоя.

Най-титулуваният сумист за всички времена Хакухо също се е опитал да се намеси, само че Харумафуджи го е изблъскал и е траял с "възпитателната работа ". После е изкрещял към Какурю, който също е с най-високия сан йокодзуна, думите: "Точно ти го възпитаваш неприятно ".

Три дни по-късно Таканойва дошъл във Фукуока с желанието да взе участие в шампионата "Кюшю башьо ", макар че е бил със разтърсване на мозъка и фрактура на черепа. Малко по-късно, обаче, положението му внезапно се е влошило и Таканойва е бил признат по неотложност в болница, където е останал до 9 ноември. Ден по-късно бе оповестено отдръпването на състезателя от ноемврийския шампионат, а побойникът напусна надпреварата, откакто медиите разкриха повода за положението на Таканойва.

Харумафуджи направи опит да се извини на Таканохана, ментор на пребития сумист, само че треньорът отхвърли изрично. Самият Таканохана също носи виновност за случилото се, защото е началник на Комитета по осъществяване на демонстративни надпревари, а случаят се е случил по време на едно от тях.

Постъпката на Харумафуджи не може да бъде оправдана и в случай че монголецът не се бе отдръпнал самичък от сумото, това ще стане факт след уволняване, а тогава той щеше да загуби извънредно доста привилегии. Друг популярен първенец, също монголец - Асашорю, завърши със спорта по сходна причина при започване на 2010 година, откакто счупи носа на човек по време на разгулен скандал край нощен бар в Токио, а казусът бе оголен от локалните медии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР