Вторият ден от консултациите с парламентарните групи в парламента започна

...
Вторият ден от консултациите с парламентарните групи в парламента започна
Коментари Харесай

Консултациите - ден втори: Напрегнато начало и разделена опозиция за преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ

Вторият ден от консултациите с парламентарните групи в Народното събрание стартира с напрежение. Президентът Румен Радев и водачът на “Възраждане ” размениха остри реплики поради провалилия се референдум за опазване на лв..

Отвъд това, всички партии в съпротива бяха безапелационни - в този парламент няма формула за нова постоянна власт, а предварителните избори са единственият излаз.

Вчера Радев организира диалози с ГЕРБ-СДС, ПП- Демократична България и Движение за права и свободи, а Мария Габриел го помоли да даде време за още договаряния.

С " Възраждане "

За „ Възраждане “ новите избори за парламент са наложителни.

„ Виждаме че страната сега се разделя по един средновековен, олигархичен модел. Това не е народна власт, това не е страна, това е унищожавана колониална територия. Единственото решение са предварителни парламентарни избори “, съобщи водачът на партията Костадин Костадинов.

„ Този метод на говорене е характерен за парламентарната естрада. Така че аз ще прикани за по-умерен звук “, реагира президентът Румен Радев.

„ Вие самият също имате виновност, че обстановката в страната е такава Желанието ни за референдум за опазване на българския лев беше тежко погазено “, уточни Костадинов.

„ Без решение на Народното събрание изрично и ясно аз не мога да разпиша декрет за референдум. Не би трябвало да се погазва гласът на всички тези хора, поставили подписа си в отбрана на референдума и това съм го казвал доста пъти. Вие ме призовавате да се борим с беззаконието с ново безвластие “, съобщи президентът.

Президентът попита и останалите опозиционни партии дали виждат политически запас този парламент да излъчи устойчиво държавно управление. 

С Българска социалистическа партия

„ Агонията, в която вкараха България може да се приключи единствено с предварителни избори. Ако това продължи още девет месеца, това е сигурна неустойчивост, тъй като единствената им цел е да разпределят регулаторите, да овладеят правосъдната система “, разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

С " ИТН "

„ По-скоро на нас ни наподобяват на роднините, които са се събрали в болничната стая, с цел да решат през днешния ден ли да спрат животоподдържащите системи, или да оставят да поработят още малко “, уточни Ивайло Вълчев от „ ИТН “.

„ За нас изходът е експертно държавно управление с необятна поддръжка. И партиите да си носят отговорността. Но тази формула може да се осъществя в идващ парламент, през избори “, съобщи Тошко Йорданов.

Опозицията беше разграничена в настройките си дали договарянията сред ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната - Демократична България “ въпреки всичко ще завършат сполучливо. 

Връчване на мандати

Сега остава да разберем по кое време президентът ще връчи първия мандат за сформиране на държавно управление - по право на ГЕРБ-СДС.

Ако той е несполучлив, втората директория ще отиде в ръцете на „ Продължаваме промяната-Демократична България “, които през вчерашния ден споделиха, че единствената вяра е в първия.

Има и трета опция, която президентът връчва на определена от него партия.
Ако и трите опита се провалят - отиваме на избори, те най-вероятно ще са 2 в 1 с европейските.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР