Втория национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни

...
Втория национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни
Коментари Харесай

Кипърска офшорка ще събира милионите от пътните ни такси

Втория народен снабдител на услуги за електронно събиране на пътни такси стана компанията ”Телетол ” АД, която е благосъстоятелност на кипърска офшорка. Това значи, че таксите ще се събират от сдружение, чиито притежатели не са ясни, а предумишлено скрити.
Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) подписа през днешния ден, 14 май 2019 година, контракт с компанията “Телетол” АД, с който сдружението става вторият Национален снабдител на услуги за електронно събиране на пътни такси след „ Интелигентни Трафик Системи “ ЕАД, се споделя в формалната информация.

Новината, обявена от Националното тол ръководство идва в тъкмо в миг, в който транспортният отрасъл се оплака от неналичието на информация по какъв начин ще работи тол системата за колите над 3.5 тона, която влиза в действие от 16 август. От през днешния ден пък стартират тестванията на тол системата посредством симулации. Досега единственият снабдител на услугата за електронно събиране на пътни такси беше " Интелигентни Трафик Системи " ЕАД.

От пътната организация и тол ръководството не споделят каква е комисионната, която ще прибира доставчикът от тол таксите и продадените електронни винетки. Съгласно нормативните документи оптималната комисионна е 7%. Толкова да вземем за пример прибира " Интелигентни Трафик Системи ". Плановете на държавното управление са от платеното прекосяване по пътищата да влизат над 1 милиарда лева на година, написа Медиапул.

От Търговския указател се вижда, че " Телетол " АД е основано на 22 февруари 2019 година с капитал от 50 000 лева Акционери в сдружението са " Нованор " (70%) и " Инфосистемс интернешънъл " ЕАД (30%). Лилана Деянова е ръководител на съвета на шефовете на " Телетол " АД, а Мартин Димитров съставлява сдружението. Двама са притежатели на " Нованор ", което е стартъп компания, зародила благодарение на фонда " Илевън ".

Деянова и Димитров бяха ангажирани с създаването на мобилното приложение LIMA на пътната организация, което дава настояща информация за пътната конюнктура в страната. Имат и създадено приложение CIVI, посредством което оказват напън върху общините да си правят работата. Реализирали са и пътни планове в Съединени американски щати.

Предметът на активност на " Телетол " АД е разработка, внедряване и ръководство на софтуерни артикули, осведомителни технологии и цифрови инструменти; създаване, внедряване и ръководство на услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, както и механически решения за цялостната инфраструктура и така нататък

По-интересен е миноритарния акционер в " Телетол " – " Инфосистемс интернешънъл " ЕАД, тъй като не е ясно кой стои зад това сдружение. Дружеството е благосъстоятелност на " Информикс груп ", зад която пък стои кипърската офшорка " МГ Октагон инвестмънтс ". В сдружението " Телетол ", " Инфосистемс интернешънъл " се съставлява от Калоян Бойков Крумов.

Офшорката е притежател на няколко компании в България, които постоянно печелят поръчки, част от тях финансирани и с евросредства. Доскоро бяха в консорциум обвързван с ремонта на пътища в София, в различен за доставка на електронните табла по спирките, както и в трети за събиране на таксите от синята зона на София с SMS.

Подозренията на участници в тези търгове е, че зад мистериозната кипърска офшорка стоят хора от ръководещата партия ГЕРБ. Те недоумяват по какъв начин при съществуването на закон против офшорките, компанията продължава да печели поръчки и то с еврофинансиране, написа още Медиапул.

Според формалната информация, в 10-дневен период от сключване на контракта, " Телетол " би трябвало да потвърди оперативна съгласуемост с Електронната система за събиране на пътни такси, с цел да стартира активност по даването на услугите, е посочено още в известието. Едва след определяне на съгласуемост договорът с националния снабдител на услуги влиза в действие. Ако в инструкции период не се откри подготвеност за показване на услугите, то срокът се удължава досега на фактическото доказване, че е реализирана оперативна съгласуемост, показват от Националното тол ръководство.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР