Втори отрицателен PCR тест за коронавирус има от вчера премиерът

...
Втори отрицателен PCR тест за коронавирус има от вчера премиерът
Коментари Харесай

Борисов с отрицателен PCR. Заев на крака при него

Втори негативен PCR тест за ковид има от през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов, който в края на октомври разгласи, че е дал позитивна проба за болестта. Това му разрешава през днешния ден да одобри Зоран Заев. Той идва в София за инициатината Берлински развой за Запазните Балкани, само че и за среща на четири очи с Борисов. Двамата ще се опитат да изгладят несъгласията, откакто България удари първа спирачка на Северна Македония за участието й в Европейски Съюз. Причините са, че съседите не отстъпват по историческите въпроси, настояват, че Гоце Делчев не е българин и упорстват за македонско малцинство у нас.  

" Днешната среща няма нищо общо с разширението - няма да се разисква преговорна рамка или да се взимат решения. Бяха планувани тези срещи - през вчерашния ден беше тази на министрите, през днешния ден е най-важната - тази на министър председателите. Отделен диалог, в който да се фокусираме върху преговорната рамка, с министъра не съм имала ", разяснява пред Българска национална телевизия външният министър Екатерина Захариева, който заяви за негативния тест на Борисов. Вчера тя акцентира, че в случай че договорът за добросъседство с Република Северна Македония се извършва и не се заобикаля, то има всички гаранции да се решат отворените въпроси. Според македонския ѝ сътрудник договорът е отлична рамка за превъзмогване на разликите. Двамата участваха в срещата на външните министри в границите на взаимното председателство сред София и Скопие на Берлинския развой. По време на диалозите външният министър на Германия съобщи, че ползите на България би трябвало да бъдат предпазени.

Захариева е безапелационна, че в този момент добросъседството и солидарността са по-необходими отвсякога, изключително когато светът е обзет от невиждана рецесия с ковид. Диплочмат № 1 съобщи още, че страната ни ще продължи да поддържа страните от Западните Балкани по пътя им към Европейски Съюз, само че и те би трябвало да поемат своята отговорност. И добави, че не е добре в съюза да бъдат привнесени проблеми извън. Захариева има вяра, че договорът за добросъседство с Република Северна Македония съдържа всички гаранции за решение на отворените въпроси. Но установи със страдание:  „ Само в последните няколко месеца, ние спряхме да ги броим след 10 000, имаше над 10 000, меко казано, отрицателни изявления, аз по-скоро бих ги определила като език на омразата към България. Не бива това да продължава. Мога единствено да потвърдя, че България е и ще продължава да бъде една от страните, които ще не престават да поддържат страните от Западните Балкани, включително и Република Северна Македония към пътя, по който е тръгнала. ”
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР