Втората среща на върха Русия-Африка завърши с продължителна размяна на

...
Втората среща на върха Русия-Африка завърши с продължителна размяна на
Коментари Харесай

“Родина или смърт”. Африканските лидери обясниха защо дружат с Русия

Втората среща на върха Русия-Африка приключи с продължителна замяна на отзиви. Дори бизнес закуската беше отсрочена за два следобяд. Но съумяха да обсъдят всичко, което желаеха. Какви изказвания са направени и какво е контрактувано - в материала.

Приоритетите на Кремъл

На втория ден от форума Владимир Путин реши неотложно да се срещне с всички държавни глави, посетили Санкт Петербург. Той още веднъж подсети на гостите ролята на Русия в договорката със зърното и им даде обещание да продължи доставките на храни. Президентът сподели още, че Москва е подготвена за договаряния с Украйна и има позитивно отношение към предложенията на Африка за разрешаване на спора. Но Киев отхвърля разговор.

Освен това Путин приказва за битката с неоколониализма, който към момента пречи на Черния континент. Африка се трансформира в нов център на мощ, с който всички ще би трябвало да се преценяват, сподели той. И напомни, че Русия доставя оръжия на повече от 40 африкански страни, на някои от които гратис.

Москва има намерение да разшири представителството си на континента. Това е належащо за задълбочаване на съдействието. По-специално в близко бъдеще ще бъдат открити посолства в Буркина Фасо и Екваториална Гвинея. Президентът също даде обещание да отпусне 90 милиона $ на африканците за развиване.

Въпреки че Африка остава неустойчив район, Москва има вяра в вероятността както на континента като цяло, по този начин и на обособени страни, акцентира Путин.

Желанията на Африка

После се изрекоха гостите. Благодарейки за чудесната вечеря предния ден, се заеха с работата.

Говориха за тероризма, за проблемите с храната. И позицията на Африка в интернационалните организации. Както означи президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации няма нито един непрекъснат член от Черния континент и това е неправилно. Други водачи се съгласиха, че без укрепването на техния район на международната сцена по-нататъшното развиване е съществено затруднено.

Главата на Буркина Фасо беше най-емоционален от всички. Тридесет и пет годишният Ибрахим Траоре се извини авансово на по-старото потомство и съобщи: „ Роб, който не може да се бунтува, не заслужава страдание “. Според него Африка гладува поради неоимпериалистическата политика на Запада и когато хората се пробват да вземат ориста в свои ръце, биват осъждани. В случая Траоре очевидно е имал поради себе си: през януари 2022 година той взе участие в държавен прелом в Буркина Фасо, а през септември вследствие на следващото въстание пристигна на власт. Той обосновава това с нуждата от водене на решителна битка против ислямските терористи. " Родина или гибел! " — заключи Траоре.

Африканските водачи обърнаха огромно внимание на образованието. Те биха желали младежите да учат в Русия и по-късно да се върнат да работят вкъщи. " Стотици студенти от моята страна получиха дипломи в Съюз на съветските социалистически републики и заеха почтени позиции в родината си. Някои в този момент са в моята делегация, други станаха предприемачи, видни членове на обществото. Надяваме се, че съдействието ще продължи ", сподели президентът на Коморските острови Азали Ассумани.

Украинският въпрос

Не беше пропусната и Украйна. Президентът на Конго Денис Сасу Нгесо сподели: „ Когато слоновете се бият, тревата страда най-вече “, сигнализирайки, че специфичната интервенция е изострила така и така тежките проблеми на континента.

Ассумани уточни, че към момента е мъчно да се сближи с Москва поради борбата с Киев. Президентът на Уганда Йовери Мусевени също се надява на преустановяване на военните дейности. Няма потребност да се повтарят грешките на западните империи, акцентира той. И напомни, че Африка стартира битката против империализма с помощта на панафриканското придвижване в Съединени американски щати, комунистите в Съюз на съветските социалистически републики и Китай. Въпреки това успеха към момента не е извоювана, континентът към момента е под западно въздействие.

Египетският президент Абдул Фатах ас Сиси чака мирното, заслужено и стабилно развиване на интернационалната общественост. Това важи и за руско-украинския спор, само че е належащо да се проучат аргументите за него, сподели той.

Като в Съюз на съветските социалистически републики

Съветският съюз постоянно се загатва на срещата. Гостите обявиха, че желаят да си сътрудничат с Русия на същото равнище. По-специално президентът на Гвинея-Бисау Умару Шисоку Ембало прикани за съдействие в региона на минното дело, инфраструктурата и рибарството.

Президентът на Конго даже цитира Ленин: „ Социализмът е руска власт плюс електрификацията на цялата страна “. Според него 600 милиона африканци (от 1,4 милиарда) живеят без електричество. И тук има потребност от помощ, в това число съветска.

Ръководителят на Еритрея Исаяс Аверки прикани за образуването на ясна тактика за развиването на континента до идната среща на високо ниво. В документа би трябвало да бъдат посочени плановете и ресурсите, нужни за тяхното осъществяване. „ Това е сложна работа, само че в случай че желаеме да реализираме съответни резултати, би трябвало да го създадем незабавно “, съгласи се Путин.

Той също по този начин предложи да се напомни какъв брой предприятия построи Съветският съюз в Африка и за завръщане към тази процедура.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР