Втората фаза на пазарния тест на Булгартрансгаз за разширяването на

...
Втората фаза на пазарния тест на Булгартрансгаз за разширяването на
Коментари Харесай

Втората фаза на пазарния тест за разширяването на Турски поток към България бе неуспешна


Втората фаза на пазарния тест на " Булгартрансгаз " за разширението на газопровода " Турски поток " на наша територия се оказа несполучлива. Този път тримата участници в търга са показали огромни количества за транспорт от турската до сръбската граница, само че и освен това изискване " Булгартрансгаз " няма да може да получи плануваните доходи от тръбата, което беше главното изискване за нейното изграждане. Затова газовата ни компания понижава количествата, които да се транспортират до сръбската граница, съобщи БНР. Същевременно с това се усилват цените за транспорт на синьо гориво както на сръбската, по този начин и на турската граница.

На формалната страница на " Булгартрансгаз " пък е записано, че подадените от записаните претенденти ангажиращи поръчки демонстрираха огромен интерес към забележителна част от оповестения потенциал. Капацитетът, деклариран от участниците в процедурата на българо-турската граница, е почти 100% от оповестения от „ Булгартрансгаз “ ЕАД входен потенциал. На българо-сръбската граница участниците са декларирали почти 90% от оповестения от „ Булгартрансгаз “ ЕАД първоначален потенциал, изясняват от газовия оператор.

Тъй като Фаза 2 от икономическия тест се смята за позитивна единствено при 100% запазване на оферти потенциал за всяка газова година, „ Булгартрансгаз “ ЕАД ще разгласява изискванията за осъществяване на Фаза 3 от икономическия тест не по-късно от 28 януари 2019 година

В случаите, в които търсенето на прибавен потенциал за дадена газова година на някоя от точките е в по-малък размер по отношение на оферти в границите на Фаза 2, потенциалът за съответната газова година, който ще бъде препоръчан във Фаза 3, ще бъде сведен. Поради тази причина резервационните цени ще бъдат поправени в сходство с размера на предлагания потенциал и финансовите параметри на процедурата, утвърдени от Комисията за енергийно и водно контролиране.

При позитивен резултат на Фаза 3 от икономическия тест, процедурата Open Season ще завърши сполучливо до 31-ви януари 2019 година със подписване на обвързващи контракти за транспорт.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР