Втора проверка на дейността на бившата Държавна комисия по хазарта

...
Втора проверка на дейността на бившата Държавна комисия по хазарта
Коментари Харесай

Втора проверка на Комисия по хазарта установи загуби за 557 млн. лв.

Втора инспекция на активността на някогашната Държавна комисия по хазарта (ДХК) откри, че държавният бюджет е ощетен с 556 872 283 лева Сумата е от непозволено занижени държавни такси, събирани от хазартните оператори – „ Ню Геймс “ АД, „ Национална лотария “ АД, „ Еврофутбол “ ООД и „ Евробет “ ООД.

Проверката е осъществена от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) и обгръща периода  01.01.2014 – 31.12.2019 година Въпросните
хазартни оператори са заплащали по-малка от дължимия размер таксата според Закона за хазарта и това е в резултат на решенията на ДХК, с които са одобрени разпоредбите им.

В края на 2019 година стана известно, че единствено държавното тото е плащало 15% такса върху залозите от игрите, които провежда. Частните
хазартни компании са избрали алтернативно облагане, което им е икономисало откритите близо 557 млн. лева Вместо върху всички залози те са начислявали държавна такса върху разликата сред събраните средства и изплатените облаги, което е понижило съществено сумите към страната.

Тези разкрития провокираха трус в хазартния бизнес - отнети бяха лицензите на посочените компании, повдигнати бяха редица обвинявания против хазартния необут Васил Божков, който се укрива в Дубай, закрита бе ДКХ. Нейните функционалности от една година се извършват от Националната организация по приходите. Бившият ръководител на ДКХ Александър Георгиев бе упрекнат в длъжностно закононарушение.

" Направените констатации удостоверяват съществуването на нарушавания при използването на Закона за
хазарта, изразяващо се в това, че за поддържане на лиценз за образуване за на едни и същи хазартни игри се заплащат образувани по друг метод държавни такси. Това удостоверява и направените изводи в предходния отчет на АДФИ от януари 2020 година за неналичието на надзор от страна на Държавната комисия по хазарта, която не е приела общи правила и методология, в които да се регламентират методите на облагане на хазартните игри по разновидности ", се показва в отчета на АДФИ.

Докладът е възложен на прокуратурата и става обществен с позволение по член 198 от Наказателно-процесуалния кодекс, прецизират от финансовото министерство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР