Всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на

...
Всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Всяко второ дете в България е преживяло насилие

Всяко второ дете в България е претърпяло някаква форма на принуждение преди да доближи пълноправие . Данните показа пред БНР Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Според национално изследване за насилието над деца, извършено по поръчка на УНИЦЕФ, 47% от децата в България са претърпели принуждение преди 18-годишна възраст.

Н ай-разпространено е прочувственото принуждение - при съвсем половината от интервюираните деца. Следват физическото принуждение, половото принуждение и пренебрегването.

Децата с увреждания са в по-голям риск , регистрира Кристина де Бройн, като посочи, че там има и по-голям % принуждение във всичките му форми. Тези уязвимости се виждат и онлайн, добави тя. По думите ѝ в онлайн пространството децата са в два пъти по-голям риск от кибертормоз и в 8 пъти по-голям риск от полова употреба.

УНИЦЕФ пробва да построи още веднъж живота на тези хора с помощта на разнообразни механизми за поддръжка, посочи Кристина де Бройн. Предизвикателствата в тази сфера обаче са доста разнообразни. Според нея едно от основните е координацията сред другите браншове и органи . Там има потребност от укрепване, счита тя. По думите ѝ друго значимо предизвикателство, по което би трябвало да се работи, е дефицитът на профилирани услуги, които да оказват помощ на деца-жертви на принуждение.

Кристина де Бройн разяснява и работата по детското правораздаване . Според нея липсват ясни протоколи за правосъдни производства, които са щадящи за децата. Освен това не се употребяват задоволително сините стаи, които към този момент съществуват в България.

" Трябва да насърчим съдействие сред правоприлагащите органи и обществените услуги, тъй че жертвите на принуждение да могат да получат поддръжката под един покрив. Това е моделът, който УНИЦЕФ ползва в България и се назовава " Зона протекция ".
 МОН желае битката с експанзията да стартира от предучилищна възраст
МОН желае битката с експанзията да стартира от предучилищна възраст

УНИЦЕФ: Насилието в учебно заведение отразява преобладаващите обществени правила в обществото

В момента Законът за битка против противообществените прояви на малолетни и малолетни лица е от 1958 година и не дава отговор на законодателството на Европейски Съюз , акцентира представителят на УНИЦЕФ и добави, че по този въпрос би трябвало да си сътрудничат с министрите на правораздаването, обществената политика и вътрешните работи.

Кристина де Бройн уточни, че в България стартира нова стратегия, която ще обхване интервала от 2023 до 2027 година Тя е ориентирана към основните проблеми на децата:

" Нашите основни цели са свързани с ранното детско развиване, от раждането на децата. Първите 1000 дни от раждането на детето са най-важните. Тогава се развива най-бързо мозъкът. Ранното детско развиване е забележителна област, по която работим с държавното управление. "

Работим по въпросите за насилието и издевателството, както и за качествено обучение , добави тя като други цели в програмата.

Тревожни са и данните на Организация на обединените нации за детската смъртност. Кристина де Бройн съобщи, че има и положителни вести и уточни, че з а интервала от 2000 до 2022 година детската смъртност при децата под 5 години в България спада от 18 на 6%.

България обаче към момента изостава от междинните стойности за Европейски Съюз в това отношение , акцентира тя, като изясни, че с цел да се стигне до тези стойности, би трябвало да има вложения за системата за първична здравна помощ:

" Трябва да се вкара система за услуги в общността, тъй че в най-отдалечените региони, в най-малките селца в България да има достъп до опазване на здравето ".

Според нея се следят разлики в другите области. Този проблем би трябвало да се сложи на напред във времето, безапелационна бе Кристина де Бройн и уточни областите Монтана и Сливен, за които е нужна по-концентрирана поддръжка.

Представителят на УНИЦЕФ в България означи и въпроса с правата на децата . Според нея би трябвало да се усъвършенства общественото финансиране в поддръжка на децата и да се разбере къде отиват вложенията на държавно и локално равнище.
 Всяко четвърто българче живее в беднотия
Всяко четвърто българче живее в беднотия

19,2% от децата у нас живеят в тежки материални лишения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР