Всяко шесто дете в гимназията употребява някакъв вид дрога. Най-често

...
Всяко шесто дете в гимназията употребява някакъв вид дрога. Най-често
Коментари Харесай

Страшно! Всеки шести в гимназията у нас употребява наркотици

Всяко шесто дете в гимназията използва някакъв тип дрога. Най-често става въпрос за марихуана, в по-малка степен на стимуланти, синтетични опиати, в най-малка степен – на кокаин. Всеки пети в горен курс е опитвал божествен газ. Това твърди началникът Националния фокусен център към Националния център по публично здраве и разбори Александър Панайотов.

По думите му в европейските страни на напред във времето излиза кокаинът. През последните години има понижаване на използването на канабис и марихуана измежду учениците у нас, само че има леко нарастване на използването на стимуланти – амфетамини, метаафетамини, екстази, които са по-рискови.

„ Във всяка една община има превантивно-информационни центрове, тъй че всеки родител, който забележи нещо подозрително в държанието на детето, може да допусна, че има приложимост на опиати и може да се обърне за помощ към подобен център “, разяснява Панайотов пред БНР.

Той акцентира, че би трябвало да има по-голяма отговорност от страна на зрелите nfd=

„ Има растеж в броя на хората, засечени след приложимост на опиати. Като причина за това може да са множеството инспекции. Всеки десети човек, който е на възраст сред 15 – 64 години, използва някакво наркотично вещество. Всеки пети студент е употребявал наркотично вещество, а 40% са употребявали най-малко един път божествен газ “, уточни Панайотов.

През тази година в проучванията на Центъра ще бъде включено и друго известно вещество – никотиновите торбички (бездимни артикули за приложимост на никотин).

Преди дни от полицията в София изнесоха тревожна информация, от която излиза наяве, че освен гимназистите се друсат. Служители на реда са засичали деца в шести клас да разискват в чат групи цени, дози и места за продажба на опиати.

Според полицията пласирането на дрога измежду учениците към този момент става в затворени групи в интернет, където се комуникира с кодове.

Децата протягат ръка първо към марихуаната, а по-късно и към синтетичните опиати, демонстрират наблюденията на проверяващите. Експерти настояват, че марихуаната, която се предлага на нашия пазар е с по-силно интензивно вещество в множеството случаи.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!0ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 07.03.2023, 15:55
07.03.2023, 15:26
07.03.2023, 14:36
07.03.2023, 14:34
Последни публикации-07.03.2023, 17:20-07.03.2023, 15:55-07.03.2023, 15:26Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР