Всяко дете има правото да бъде приобщено и защитено от

...
Всяко дете има правото да бъде приобщено и защитено от
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Всяко дете има правото да бъде приобщено и защитено от дискриминация | На 20 ноември отбелязваме Световния ден на детето

Всяко дете има правото да бъде приобщено и предпазено от всички форми на дискриминация. За това приканва УНИЦЕФ на Световния ден на детето, 20 ноември.

Датата отбелязва годишнината от приемането на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето. Тази година тя съответствува и с началото на Световното състезание по футбол, което е още един мотив да подчертаем, че когато става въпрос за правата на децата, може да има единствено един тим.

Всяка година на 20 ноември УНИЦЕФ провежда световната самодейност Go Blue, в която емблематични здания в целия свят са осветени в синьо в поддръжка на идеята за правата на децата. В България в синьо ще бъдат осветени Националният замък на културата и постройката на Столична община.

По мотив Световния ден на детето четвъртокласници от столичното 119 учебно заведение „ Акад. Михаил Арнаудов “ участваха на открит урок за правата на децата. В него се включи и актрисата Елена Петрова, народен дипломат на УНИЦЕФ България.

„ Всяко дете има правото да бъде приобщено и признато, да има еднакъв късмет, с цел да доближи цялостния си капацитет “, съобщи Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България. „ Дискриминацията слага децата в риск от изключване и оказва голямо въздействие върху тяхното бъдеще. Да изградим свят, в който всяко дете е приобщено и подкрепено, би трябвало да е един от нашите цели “, добави тя.

С посланието, че всяко дете има право на грижа, обучение и протекция от принуждение и дискриминация УНИЦЕФ България организира национална акция „ Подкрепи тима на бъдещето – децата “ по три основни тематики: ранно детско развиване, приобщаващо обучение за деца с увреждания и специфични потребности и протекция от принуждение.

На старта на Световното състезание по футбол някогашни и сегашни футболни звезди сплотяват старания с УНИЦЕФ, с цел да изпратят положително обръщение за значимостта на приобщаването на всяко дете. Зад тима на децата дружно застават Дейвид Бекъм, който е световен дипломат на благосклонност на УНИЦЕФ, Роберт Левандовски, Серхио Рамос, Андрий Шевченко, Кафу и други

Вижте световното видео на УНИЦЕФ, в което приканват за завършек на разделянето и дискриминирането. (Линк за изтегляне)

Расизмът и дискриминирането против децата на база етнос, език и вяра са необятно публикувани в страни по целия свят, демонстрира нов отчет на УНИЦЕФ, оповестен преди Световния ден на детето.

Анализ в 22 страни с ниски и междинни приходи демонстрира, че децата от маргинализираните етнически, езикови и религиозни групи изостават по отношение на връстниците си в уменията си за четене, се показва в отчета Отказани права: Влиянието на дискриминирането върху децата. Средно за учениците сред 7 и 14 година от групата в най-привилегировано състояние е два пъти по-вероятно да имат съществени умения за четене спрямо тези в най-непривилегировано състояние.

Дискриминацията и изключването задълбочават бедността и водят до по-лошо здраве и хранене, по-ниски резултати в образованието на децата, по-чести случаи на ранна бременност измежду девойките и по-ниска претовареност и приходи в живота като възрастни.

Докладът акцентира и по какъв начин децата и младежите усещат тежестта на дискриминирането в всекидневието си. Ново изследване на платформата U-Report измежду 407 000 младежи демонстрира, че съвсем две трети считат, че дискриминирането е нормална в тяхната среда, а близо половината са на мнение, че дискриминирането е повлияла доста на живота им или на живота на някого, който познават.

За УНИЦЕФ:

Вече 75 години УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, с цел да доближи до най-уязвимите деца. В над 190 страни и територии работим за всяко дете, на всички места, с цел да създадем по-добър свят за всеки.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР