Всяко човешко същество има определен набор от потребности, без осъществяването

...
Всяко човешко същество има определен набор от потребности, без осъществяването
Коментари Харесай

До колко сме зависими от средата - имаме ли нужда от добър психотерапевт

Всяко човешко създание има избран набор от потребности, без реализирането на които, е мъчно да се води пълноценно битие. За страдание, сами не постоянно можем да определим това, което ни липсва и даже да не изпитваме съществени усложнения, един би могъл да запълни потребността от знание.

Да опознаем самите себе си

На пръв взор наподобява няма различен човек с изключение на самите нас, който да познаваме по този начин добре. На второ четене обаче се оказва, че над 75% от хората не съумяват да преценяват съответно своите потребности от принадлежност, сигурност, любов и почитание.

Последните няколко аспекта от нашето битие могат да бъдат задоволени единствено и само отвън нас, т.е. те би трябвало да дойдат от различен човек.

Как тогава се оказва, че измежду нас съществуват хора, които са си самодостатъчни?!

По предписание такива човеци, чиито съществени потребности са относително задоволени, се усещат по-малко подвластни от заобикалящата ги среда, от тук и по-малко задължени на близките. Не би било мъчно благодарение на професионален психически разбор да се дефинират неналичията и методите им на запълване. Това е основополагащо за психическото ни благоденствие и основаване на постоянна среда на живот.

Да сме самостоятелни от обществените фактори

За да понижим тревогата и враждебността в всекидневието си, ние би трябвало да реализираме относителна самостоятелност по отношение на потребностите, които биват задоволявани единствено извън. За задачата не трябва да позволяваме недостиг в живота си. Последното характеризира точно любовта и взаимоотношението ни с близките.

Подобен недостиг лимитира метода, по който одобряваме близките. Той ни принуждава да ги преглеждаме единствено като източник на горното, а не като пълноценни и неповторими персони. Едва когато не пожелаваме безусловно нищо от даден човек сме в положение да го приемем обективно.

Много от хората, нуждаещи се от професионална психотерапия, не осъзнават, че това е подбудено от незадоволяване на тези потребности. Именно положителният експерт е в положение да дефинира от кое място идва дефицитът и да съветва пациента по какъв начин може да си го набави самичък. Това е първата стъпка към нашето благополучие и пълноценни връзки с близките.

Силата на самоусъвършенстването и медитацията

Нашият прогрес и рационализиране не трябва да стопират в никакъв случай. Ако станем виртуози в тази област ще можем сполучливо да разчитаме единствено на себе си. Психологията е комплицирана просвета на една още по-сложна материя, каквато е нашето битие.

Нека се възползваме от помощта на тези, които знаят по какъв начин да разшифроват безкрайната пропаст на човешкото схващане. Не се колебайте да потърсите професионално консултиране и да отворите нова страница на един пълностоен и благополучен живот.

* публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР