Всяка пета жалба, постъпила от потребители в Комисията за енергийно

...
Всяка пета жалба, постъпила от потребители в Комисията за енергийно
Коментари Харесай

Всяка пета жалба срещу енергото и ВиК доставчика е основателна

Всяка пета тъжба, постъпила от консуматори в Комисията за енергийно и водно контролиране, е основателна. Това излиза наяве от отчет на регулатора за работата му през предходната година. През 2023 година в КЕВР са тествани общо 871 тъжби, като за 181 от тях регулаторът е изпратил инструкции на сдружението за премахване на нарушаванията.

Общо 1442 са жалбите против тока, които са постъпили, само че към момента няма за тях издадени решения. Най-голям е броят на недоволствата против сдружението, което доставя Западна България. На второ място е енергото в Северна България. Най-малко недоволства в КЕВР са получени против енергото в Югоизточна България, а 17 са недоволствата против търговци на ток.

Присъединяването или неприсъединяването на възобновими енергийни източници е водеща причина за недоволството на жители и компании от енергото. На второ място са сигналите, свързани с качеството на доставяната еленергия. От неточности във фактурите се оплакват 112 консуматори, от прекъсване на тока 62 и други.

На фона на жалбите против тока тези от парното са доста по-малко. През предходната година са подадени 135 сигнали, тъжби и претенции от клиенти и консуматори на топлинна сила. По 36 КЕВР е образувал административни производства.

Потребителските сигнали са ориентирани главно против „ Топлофикация София “ - 66 тъжби. Следваща по недоволства със 7 тъжби е „ Топлофикация - Габрово “, 5 са сигналите против сметките на Топлофикация Плевен, а 4 са недоволните от топлото в Русе. Трима са се оплакали от пловдивското парно, по двама от Враца и Веолия Енерджи Варна.

ВиК операторите са провокирали недоволството на 375 консуматори, които са подали тъжба до водния регулатор. Преобладаващият брой 90% от всичките са от физически лица или семействата. Най-често мотивът е неточности в измерените водни количества, оплакват се от ниско или високо налягане, от нарушено водоснабдяване и наводнения поради спукани тръби. Те не са съгласни с цената на услугата „ водоснабдяване и канализация “, съпоставена с качеството й. Голяма част от решенията на КЕВР за цени се апелират от сдруженията, от потребителски организации и наранени жители. 498 са правосъдните каузи в бранш Електроенергетиката, като 108 от тях са извоювани от КЕВР. В бранш „ ВиК услуги “ КЕВР е водил 47 каузи, от които е спечелил 14, изгубил е 7. Общият брой искове за парното е 36, като извоювани от КЕВР са 6.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР