Всяка от шестте държави от Западните Балкани трябва да си

...
Всяка от шестте държави от Западните Балкани трябва да си
Коментари Харесай

Коментарите преди срещата на върха в НДК

Всяка от шестте страни от Западните Балкани би трябвало да си напише домашното и тогава ще има европейски вероятности, сподели преди началото на днешната дълго чакана среща на върха ЕС-Западни Балкани комисарят по районната политика Йоханес Хан.

Срещата се организира през днешния ден в НДК и е основна в програмата на българското председателство на Европейски Съюз. В нея с изключение на 28-те страни членки вземат участие водачите на Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина.

" Всички страни от Западните Балкани имат еднообразно изходно състояние, само че пътят е самостоятелен. Зависи от обособените страни какъв брой бързо ще се придвижат напред по пътя към Европа. Посочили сме дата, ние сме съществени от наша страна. Това е амбициозна задача. От днешна позиция всяка страна би трябвало да свърши своите задания ", сподели Хан.

Попитан за мнението му за решение на въпроса сред Сърбия и Косовo, той акцентира, че остава оптимист. " Новата тактика напълно ясно показва, че има вероятност за всеки един. В интерес на Косово е да работи по намирането на решение и на едно легално съглашение. Това е нов миг, нов тласък за постигането на съглашение, колкото може по-скоро. Смятам, че в района се сътвори една нова динамичност, която се отрази на всички и по тази причина имам вяра мощно в това, което ще се случи. Много съм сигурен, че ще има решение на процеса, само че по кое време - страните сами, би трябвало да решат ", сподели Хан.

Коментар пред публицистите направи и австрийският канцлер Себастиан Курц. Неговата страна ще поеме председателството на Европейски Съюз след България от 1 юли 2018 година

„ Ако няма европейска вероятност на Балканите, въздействието на Турция ще се ускорява и това ще докара до доста проблеми ", акцентира канцлерът. Той разгласи, че Австрия поддържа концепцията за разширение на Европейския съюз.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също разгласи, че сега е допустимо да се реализира единодушие за 2025 година.

Преди началото на срещата на върха водачите на Франция, германия и Англия Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Тереза Мей пристигнаха пеш до НДК, а пред входа ги посрещнаха Бойко Борисов и Лиляна Павлова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР