Всяка община, която спечели проект за пускане на безплатния Wi-Fi

...
Всяка община, която спечели проект за пускане на безплатния Wi-Fi
Коментари Харесай

Скоро: Българските села с безплатни Wi-Fi зони!

Всяка община, която завоюва план за стартиране на безплатния Wi-Fi в идните състезания на Европейска комисия, ще получи ваучер на стойност 20 000 евро. България може да получи от първия конкурс, който ще бъде разгласен скоро, до 139 ваучера. Един ваучер би трябвало да покрива 100% от финансовите разноски по построяването на Wi-Fi зоните. От своя страна общината ще има уговорката в границите на три години да поддържа действието на тези зони, осведомят от dnes.bg.

Европейският парламент утвърди самодейността на Европейската комисия за безвъзмезден безжичен интернет, наречена Wi-Fi4EU, на 12 септември. Общият утвърден бюджет за плана е 120 милиона евро. Идеята за програмата Wi-Fi4EU значително се ражда в България. Тя бе стартирана през 2011 година от Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб в България и някогашен външен министър, и Гергана Паси, президент на “ПанЕвропа” - България и някогашен министър по европейските въпроси.

Колкото до това по какъв начин другите европейски общини ще се причислят към самодейността, еврокомисарят Мария Габриел съобщи, че ще бъде заложен правилото " първи пристигнал, първи обслужен ". Което значи, че първите общини, подали заявление за финансиране, имат най-големи шансове да получат ваучери.

От общинските администрации ще зависи къде на територията им ще се дава безплатният интернет - в библиотеки, лечебни заведения, читалища, в кметството, в центрове за локални грижи, на площади, музеи, паркове и автогари, жп гари и други.

Географският баланс беше натрапен от България дружно с още няколко страни, с цел да може точките за безвъзмезден интернет да са относително отмерено разпределени.

Мярката е нужна, имайки поради, че в някои страни от Европейски Съюз приблизително 97% от жителите разполагат с достъп до интернет, до момента в който в други този дял е 68% от популацията.

Първият стадий на състезанието ще бъде разгласен до края на 2017 година или най-късно при започване на 2018 година Съвсем скоро Европейската комисия би трябвало да отвори и специфичен уеб страница, в който общините да записват плановете си. Кандидатстването ще е допустимо единствено посредством тази интернет страница.

Традиционно България постоянно е била спрягана за една от страните, които оферират най-бърз обществен Wi-Fi. Според статистика, направена от специлизирания уебсайт rottenwifi.com през ноември 2016 година, България се подрежда на 15-о място измежду страните в целия свят по експедитивност на обществения интернет със междинна скорост от 9,8 мегабита в секунда.

Класация от май 2017 година, направена от различен профилиран уебсайт - ooma.com, ни подрежда даже на 11-о място. Според данните скоростта на обществения Wi-Fi в страната ни е 6,31 мегабита в секунда, когато се отнася за качване на наличие в мрежата, и 9,67 мегабита в секунда за събаряне на данни. На първо място още веднъж е Литва със скорост от надлежно 14,17 и 15,4 Mbps. Следват Хърватия, Естония, Ирландия, Румъния, Англия, Дания, Унгария, Белгия и Словения. Сингапур и Швейцария този път са след нас, а Съединени американски щати е на последно място със скорост на обществения WiFi надлежно с 4,37 и 6,89 Mbps.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР