Всяка компания има завладяващи продукти, които затрудняват избораБитката за GPU

...
Всяка компания има завладяващи продукти, които затрудняват избораБитката за GPU
Коментари Харесай

AMD срещу Nvidia: кой е шампионът на графичните карти

Всяка компания има завладяващи артикули, които затрудняват избора

Битката за GPU първенец се разгорещи тази година, с нахлуване на изкуствения разсъдък в играта (снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на графични процесори е по-конкурентен от всеки път. Съперничеството сред Nvidia и AMD докара до появяването на най-хубавите графични карти, създавани през последните няколко години. Тези графични процесори трансформираха както гейминга, по този начин и креативната промишленост.

Сега, с нахлуване на изкуствения разсъдък в играта, борбата за GPU първенец се разгорещи, макар че в бюджетния сегмент също е доста забавно – и двете компании излизат със мощни кандидати за най-хубавата евтина графична карта на 2023 година

Конкуренцията сред Nvidia и AMD се колебаеше много през годините, най-много водена от нововъведения като “проследяване на лъчи ” (ray tracing) и “мащабиране на графики ” (graphics upscaling), както и от тактики за ценообразуване, които караха двете компании да се изпреварват една друга на моменти, отбелязва в разбор на пазара Джон Льофлър от TechCrunch.

Независимо дали става въпрос за най-хубавата 4K графична карта, най-хубавата 1440p графична карта или най-хубавата 1080p графична карта, всяка компания има завладяващи артикули, които затрудняват лесното избиране на победител тази година.

И до момента в който Nvidia сега изпреварва AMD в продуктивността при картите от висок клас, с помощта на всемогъщата Nvidia GeForce RTX 4090, AMD към момента има доста удобна позиция, когато става въпрос за ценообразуване, изключително с поколението графични карти RDNA 3 (като AMD Radeon RX 7800 XT), които  оферират отлична продуктивност за геймърите и в същото време поддържат цени в границите на по-бюджетните решения.

И по този начин, какво предложиха двата GPU колоса тази година, кои са мощните страни на всяка компания и къде са неуспехите.

Цени

Традиционно AMD постоянно е била известна като по-достъпната марка графични карти. Това остава правилно, откакто оповестените графични карти през 2023 година запълниха главния набор от артикули на всяка компания. AMD излиза напред във всяко ценово равнище, без значение дали е премиум, междинен или бюджетен клас.

AMD Radeon RX 7900 XTX има MSRP цена (препоръчвана от производителя последна цена) от $999,99, която е по-ниска от водещия GPU на Nvidia като RTX 4090 с цена от $1699,99. Междувременно Nvidia GeForce RTX 4080 е на цена от $1199,99, до момента в който AMD Radeon RX 7900 XT стартира от $899,99, а Nvidia GeForce RTX 4070 Ti коства $799,99 – това са модели, които образуват флагманските линии.
още по темата
В междинния клас Nvidia GeForce RTX 4070 се предлага за $599,99, следвана от RX 7800 XT и Nvidia RTX 4060 Ti 16GB – и двете стартират от $499,99, само че AMD Radeon RX 7700 XT потегля от $449,99. Nvidia RTX 4060 Ti 8GB, в това време, идва на цена от $399,99, с цел да закръгли стека от междинен клас.

Въпреки че RTX 4060 Ti 8GB е механически най-евтината налична карта от междинен клас, тя има малко VRAM, което смъква продуктивността ѝ под равнището, където би трябвало да бъде на тази цена. Ако предпочитате Nvidia междинен клас, просто изберете RTX 4070. Това е най-хубавата Nvidia графична карта за множеството консуматори и си заслужава парите, само че в случай че търсите най-хубавата стойност в междинен клас, RX 7800 XT е решението.

И най-после, имаме две графични карти под $300, Nvidia GeForce RTX 4060 за $299,99 и AMD Radeon RX 7600, която е най-евтината графична карта от това потомство с цена от $269,99

Производителност

AMD може да изостава в тежките проби за “проследяване на лъчи ” и креативната продуктивност, само че някои от картите в нейната линия сигурно конкурират Nvidia в цялостната продуктивност. Ако желаете да играете на най-хубавите компютърни игри в 4K и да получите солидна периодичност на фрагментите от 60+ fps, към този момент не сте приковани към Nvidia.

Безспорно най-хубавата графична карта по продуктивност е RTX 4090. Тази карта може да прави съвсем всичко. Ако игрите са вашият главен интерес, RX 7900 XTX предлага най-хубавата стойност за 4K игри, следвана от RTX 4070 Ti.

В междинния клас борбата сред RX 7800 XT и 4070 се свежда до тъждество в числата, като AMD има преимуществото във връзка с обичайна продуктивност на растеризация, а RTX 4070 има по-добра продуктивност при следене на лъчи, както и по-добра DLSS поддръжка по отношение на FSR на AMD. Като цяло RX 7700 XT превъзхожда RTX 4060 Ti 8GB и от числата, налични онлайн (включително личните данни за продуктивността на Nvidia), не наподобява, че даже 16GB картата се показва доста по-добре от своя 8GB аналог.

В по-бюджетния сегмент, Nvidia RTX 4060 обезпечава по-добра продуктивност от RX 7600 и по-добри функционалности като следене на лъчи и DLSS поддръжка, само че RX 7600 към момента е страхотна карта, в случай че бюджетът ви е в действителност стеснен.

Ексклузивност и характерности

Когато става въпрос за функционалности отвън просто рендиране на игри, Nvidia и AMD подхващат доста разнообразни подходи.

Обикновено методът на AMD е доста по-удобен за потребителите, защото включва функционалности и технологии, които могат да се употребяват даже на графични карти на Nvidia – макар че те нормално работят най-добре на личните чипове. AMD не постоянно има най-хубавите резултати, когато става въпрос за поддръжка на драйвери, само че действителните проблеми нормално са малко и рядко се срещат.

От потребителите зависи кой ще завоюва борбата AMD-Nvidia в последна сметка
(снимка: CC0 Public Domain)

Nvidia, въпреки това, обича да държи нещата покрай гърдите си, пускайки функционалности като DLSS 3, които работят единствено на нейната лична платформа, и даже тогава DLSS 3 ще работи единствено с най-новото потомство графични карти. Картите от серията Nvidia Ampere 3000 от 2020 година и 2021 година поддържат единствено до DLSS 2.

Наскоро обаче Nvidia пусна доста функционалности, които са потребни отвън игрите, като част от настоящата си стратегия Nvidia Studio Suite за креативен и професионални натоварвания.

Най-забележителното е, че с Nvidia Lovelace получавате Nvidia Broadcast, което е необикновено потребна технология за съвсем всички. С тази стратегия можете да замените фонове във всяко приложение за видеоконференции, употребявайки AI. Още по-хубавото е, че можете също да употребявате програмата, с цел да филтрирате целия фонов звук от вашия микрофон по време на диалог, без да се притеснявате, че ще нарушите срещата в 10 сутринта, като пиете кафе и закусвате небрежно.

Обратно, AMD към момента е доста съсредоточена върху игрите със своите всеобщи графични карти, с второ потомство Ray Accelerators и FSR 3, които скоро ще подобрят в допълнение технологията на AMD за мащабиране, като и двете ще оказват помощ за даване на по-добро 4K ray-tracing игрово преживяване. Това включва неща като адаптивно изостряне на контраста (CAS), което прави възпроизвеждането на екран с по-висока разграничителна дарба по-лесно и с по-добра околна оклузия.

Кой в последна сметка е по-добър

Има толкоз доста неща, които можете да харесате както в графиките на Nvidia, по този начин и на AMD. В последна сметка и двете компании разчитат на конкуренция между тях, с цел да процъфтяват. Достатъчно е да се каже, че дебатът Nvidia против AMD изисква да разберете, че има причина графичните процесори Radeon и GeForce да са толкоз сходни във връзка с продуктивността сега.

Всяка компания прави всичко допустимо, с цел да бъде в крайник с другата и това е добре за потребителите. Те се борят за парите ни, учат се от грешките на другия и вкарват обилни усъвършенствания по пътя си.

От вас зависи кой ще завоюва борбата AMD-Nvidia в последна сметка и дали най-хубавите компютри за игри ще включват и двете марки в компилациите си. Ще имате доста варианти, без значение дали търсите авансово построени системи или надграждане на съществуваща платформа. Какъвто и да е вашият избор обаче, очаквайте в действителност невероятна графична продуктивност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР