Всяка институция, подобно на човек се ражда, развива и създава

...
Всяка институция, подобно на човек се ражда, развива и създава
Коментари Харесай

Медицински факултет и Медицински университет

Всяка институция, сходно на човек се ражда, развива и основава история, която дава нейния образ и авторитет.

Най-старото учебно заведение за висше здравно обучение в България – Медицинският факултет в София, навършва 100 години. То е основано с декрет на Цар Фердинанд от 6 ноември 1917 година като факултет на Софийския университет. С това се слага началото и на Медицински университет – София.

Първите клинични бази на Медицинския факултет са “Александровска болница ” и “Майчин дом ”, а за предклинична е избрана Първа мъжка гимназия.

Обучението на първите студенти стартира на 11 април 1918 година с лекции по физика и зоология. През 1950 година Медицинският факултет е обособен от СУ „ Св. Климент Охридски “. Заедно със Стоматологичния и Фармацевтичния факултети влиза в състава на основаната Медицинска академия, преобразувана през 1954 година във Висш медицински институт. От 1972 година ВМИ-София влиза в състава на Медицинска академия, която включва всички медицински висши учебни заведения в страната, ИСУЛ и Националните медицински центрове. ВМИ-София е възобновен като независимо висше учебно заведение през 1990 година и с декрет на 37-мо Народно заседание прераства в сегашния Медицински университет – София.

В неговата конструкция влизат факултетите по медицина, дентална медицина, фармация, публично здраве, един департамент, два медицински колежа и 14 академични лечебни заведения. От основаването на факултета до 2017 година са дипломирани 39,503 лекари, от които 2,966 задгранични от над 80 страни. Понастоящем в Медицински факултет се образоват 3,350 студенти, от които 1800 задгранични и над 2000 лекари специализанти от цялата страна. Впечатляващ е и актуалният брой на студентите в МУ-София – над 8500.

Медицински факултет – София е неоспорим водач в образованието на студенти и лекари специализанти в страната, има значителен дял в образованието на студенти от факултетите по дентална медицина, фармация и медицинските колежи. През тези 100 години факултетът се трансформира в знак на знаещи и можещи хора, на мозъци, които непрестанно търсят, подаряват познания и здраве. Благодарение на високото качество на преподавателската и научна активност, Медицинският факултет и Медицинският университет – София непроменяемо заемат водещо място измежду сродните висши учебни заведения съгласно Рейтинговата система на университетите. Завършилите медицина в МФ - София са най-конкурентноспособни на пазара на труда - безработицата измежду тях е под 1% и над 90% се осъществят сполучливо в България и чужбина.

„ Всичките 8500 студенти на университета и неговите 2300 преподаватели и чиновници са обединени от една обща цел – основаване на ново висококачественно потомство медицински чиновници “, съобщи ректорът на Медицински университет проф. д р Виктор Златков.

" Да запазим и развиваме високите стандарти в образованието и научните проучвания, завещани ни от нашите прародители е съществена цел в ежедневната ни работа " уточни деканът на Медицински факултет чл.-кор. проф. доктор Иван Митов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР