Всяка инфекция за пациент с хронично респираторно заболяване води до

...
Всяка инфекция за пациент с хронично респираторно заболяване води до
Коментари Харесай

Доц. Пенчева: При пациентите с хронични белодробни заболявания характерно за пост-COVID синдрома е влошаване на основното заболяване и свързаните с него оплаквания

Всяка зараза за пациент с хронично респираторно заболяване води до обостряне на главното му заболяване.

Това важи с особена мощ за тежките вирусни инфекции като COVID-19. Заболяването визира голям брой органи и системи в човешкото тяло, освен белия дроб. Данните демонстрират, че пациентите с хронични белодробни болести не са изложени на по-висок риск от заразяване със SARS-CoV-2, само че при тях рискът от тежко и дълготрайно боледуване, нужда от болнично лекуване, интубация и затруднения е доста по-висок. “ Това показва доцент доктор Венцислава Пенчева, дм в изявление – част от   на Министерство на здравеопазването за разпространение на изгодите от имунизацията против COVID-19. Доц. Пенчева e началник на Катедрата по пропедевтика на вътрешните заболявания към Медицинския факултет при МУ – София. Тя е и заместник-директор по лечебната активност в УМБАЛ „ Александровска “.

„ При пациентите с хронични белодробни болести особено за пост-COVID синдрома е утежняване на главното заболяване и обвързваните с него недоволства. Много наши пациенти оповестяват за по-изразен зной и отмалялост, която настава извънредно елементарно при минимални физически натоварвания. В нередки случаи следим кашлица, която персистира дълго време, като може да бъде съпроводена с храчки. Пациентите се оплакват и от гръден дискомфорт или болки в гърдите. Такава е, от една страна, картината на дългия Коронавирус. От друга страна, признаците са свързани с главните болести на пациентите с хронични белодробни болести. Затова в случаите, когато сме имали да вземем за пример начална дихателна непълнота при тези пациенти, на фона на зараза със SARS-CoV-2, дихателната непълнота може да се задълбочи и това доста бързо да докара до нужда от кислородна терапия в дома или в болнични условия “, изяснява още доцент Пенчева.

Тя е безапелационна, че имунизацията против COVID-19 е наложителна освен за хронично-болните пациенти, а за всички хора: „ При пациентите с хронични белодробни болести, при изискване че благодарение на имунизациите бихме могли да избегнем задълбочаване на главните хронични заболявания, както и да ги предпазим от тежко протичане на инфекцията, което е обвързвано с висока смъртност, считам, че имунизацията е нещо наложително и не предстои на разискване. “

На въпроса по кое време е най-добре човек да се имунизира, доцент Пенчева дава отговор „ през вчерашния ден “. Според нея имунизацията против COVID-19 към този момент трябваше да е набрала огромна скорост и сега всеобщо да се слагат бустерни дози. „ Нека хората проявят здрав разсъдък и оптимално бързо да провеждат имунизирането си, в случай че към този момент не са го създали. Това важи и за слагането на бустерна доза. Най-вероятно това няма да бъде краят на пандемията и наесен ще би трябвало да сме подготвени за нова вълна “, показва заместник-директорът на УМБАЛ „ Александровска “, мотивирайки се с тревожните данни за увеличение на случаите на COVID-19 в международен мащаб.

Цялото изявление на доцент доктор Венцислава Пенчева можете да прочетете.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР