Всяка година в средата на ноември във Виена запалват тържествено

...
Всяка година в средата на ноември във Виена запалват тържествено
Коментари Харесай

Българка влезе в ролята на Младенеца на най-известния коледен базар във Виена

Всяка година в средата на ноември във Виена възпламеняват тържествено светлините на коледното дърво на най-известния коледен базар в града - този на площада пред кметството. На тържествената гала участва и Младенеца Христос, който в католическия свят носи подаръците и замества Дядо Коледа. Ролята на Младенеца се извършва постоянно от младо момиче с дълги руси къдрици, облечено в бяла дреха. Тази година това е 23-годишната студентка по начална педагогика Таня, която от години мечтае да взе участие в праи6едколедната магия, с цел да зарадва дребни и огромни. Основната й задача до 26 декември е да споделя коледни истории на децата и да дава отговор на въпросите им, свързани с празника. За първи път костюмът на Младенеца Христос е направен от възпитаници на виенското учебно заведение за мода " Хетцендорф ". Роклята и гримът на Таня са дело на младата българка Александра Харизанова, която е ученичка в XI клас. Александра е родена и живее във Виена, само че приказва свободно български.

Тази година в австрийската столица още веднъж са открити 20 огромни коледни базара с над 1000 щанда, без да броим множеството дребни благотворителни базари и празнично украсени будки за греяно вино. Виенчани тачат коледните обичаи и на драго сърце посещават базарите, които в наши дни са се трансформирали и във значим стопански фактор, научи ДУМА от Ойроком-ПР София, част от мрежата за интернационалните връзки на Община Виена.

Виена има своя площад на целувките

Най-известният базар е на площада пред виенското кметство, който тази година беше открит на 15 ноември и ще остане отворен до 26 декември. 152 щанда, коледна работилница за най-малките и Дървото на влюбените, което е украсено с 200 светещи червени сърца и е обичано място за среща и за фотоси на влюбените. Пред него се намира и Площадът на целувките. Коледният базар е прелъстителен и за децата. Едно от обичаните места на най-малките е пощенският офис на Младенеца Христос, където те могат да изпратят желанията си за коледни дарове. Малчуганите могат да избират от безбройните развлечения, готови особено за тях - да се повозят на виенско колело или на въртележка, да се разходят с пони или елени, да се качат на коледния експрес или да се включат в някоя от разнообразните игри. Непосредствено до базара, на повърхност от 3000 кв. м, се намира и сантименталната ледената пързалка, така наречен Малка ледена фантазия. Но основният воин на базара пред кметството е голямата коледна елха. Традицията датира от 1959 година като част от самодейността " Коледна елха за всички ". Оттогава всяка от осемте австрийски провинции и Южен Тирол (най-северната италианска провинция) се редуват като снабдители на дървото. Тази година това е 32-метров смърч на 130 години от Залцбург.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР