Всяка година в края на април отбелязваме Международния ден на

...
Всяка година в края на април отбелязваме Международния ден на
Коментари Харесай

Наталия Гузеева, TBI Bank: Жените ще навлизат все по-успешно в ИТ общността

Всяка година в края на април означаваме Международния ден на дамите в осведомителните и информационни технологии (ИКТ).

Инициативата, стартирала през 2011 година, е на Международния съюз по далекосъобщения към ООН и предизвиква повече девойки и дами да изберат ИТ кариера.

По този мотив взехме решение да се срещнем с една дама, която е избрала точно подобен път – Наталия Гузеева, Scrum Master в TBI Bank. Тя е началник на софтуерния хъб на банката, който до неотдавна се намираше в Киев, както и майка на 3 деца.

Въпреки събитията от последните месеци, членовете на екипа ѝ не престават работата си, а част тях са намерили сигурност в България и други страни.

TBI от години развива своята финтех устременост и се стреми да осъществя цифровите си решения със лични сили. За задачата банката разполага с динамично разрастващ се ИТ екип, като все по-голяма част от фрагментите в него са дами.

Наталия, Вие сте родом от Украйна, която сега минава през огромно тестване. Къде Ви намираме?

След експлоадирането на войната фамилията ми беше насила да напусне Киев, където живях последните 12 години. Заминахме за Полша на 15 март откакто следващият бомбардировач прелетя над дома ни. Благодарна съм, че екипът и мениджмънтът на TBI реагираха стремително, с цел да ни оказват помощ, с каквото е належащо в тази обстановка.

Разкажете ни повече за Вашата работа и екипа, който ръководите?

Ние сме част от TBI Bank, които през 2017 година сътвориха софтуерен хъб в Украйна, с цел да осъществят амбициозните си софтуерни планове, стартирали редом с цифровата промяна на компанията. Екипът ми се състои от близо 30 души, като 5 от тях са намерили сигурност отвън Украйна към сегашния миг.

Останалите се придвижиха на запад, където е малко по-безопасно. Сложно е, тъй като мъжете в екипа няма по какъв начин да излязат отвън страната, само че съм извънредно горда от сътрудниците, тъй като все пак продължаваме да не губим фокус и да осъществяваме плановете си.

С какви планове тъкмо се занимава екипът Ви?

Работим по разнородни планове за трите съществени пазара на TBI – България, Румъния и Гърция. Изцяло вътрешно разработихме платформа за цифрово онбордване на сътрудници, която отстрани потребността от физическа интервенция и усъвършенства прекарването за всички участници – On-boarding Merchant Portal (OMP).

Отговаряме и за огромна част от интеграционните процеси на разнообразни системи в банката и участваме в създаването на мобилното ни приложение. Също по този начин работихме по основаването на Cash Online – нашето решение за онлайн кредитиране единствено с няколко клика, без посещаване на клон. А сега осъществяваме много забавни планове, за които занапред ще приказваме.

Бихте ли обяснили с по-прости думи какво прави един Scrum Master?

Scrum Master e човек, който дава отговор за реализацията на софтуерни артикули в границите на Agile – способ за ръководство на планове и процеси, в който основополагаща е гъвкавостта. Като Scrum Master би трябвало да отстранявам пречките в работата на екипа си, т.е. имам отговорността да направя по този начин, че той да реализира задачите и дилемите си.

Аз обаче не съм началник на екип в класическия смисъл, нито проджект управител, а по-скоро буфер сред хората си и всичко, което би могло да спъва работата им.

Разкажете ни по какъв начин решихте да се занимавате с осведомителни технологии?

Първоначално желаех да изучавам право, само че с времето разбрах, че не е за мен. Всъщност, имам магистърска степен по бизнес администрация от Киевския университет по пазарни връзки. Така че моят път не е общоприет за хората в ИТ промишлеността. Учих се безусловно сама и в придвижване – от учебници и друга литература, чрез онлайн курсове и конференции, до момента в който към този момент работех като управител обслужване на клиенти в огромна украинска банка.

Освен че трябваше да построя екипа и процесите в колцентъра на организацията от нула, участвах и в техническата част – отговарях за избора на системи, както и за тяхната интеграция. По-късно, през 2017 година, пристигна предлагането да се причисля към тогава младия, само че упорит ИТ хъб на TBI в Украйна.

Приех с огромно неспокойствие. Първоначално бяхме единствено 5 индивида, а сега сме 30 души.

Какво най-вече обичате в работата си?

Хората. Екипът ми е в действителност превъзходен. С сътрудниците се разбираме добре, реализираме отлични резултати и дръзвам да кажа, че сме другари. Харесва ми да съм част от TBI, тъй като това е организация, която има смелостта да бъде иноватор. Така съумяваме да бъдем първи. Чувствам се свободна.

Намирам банковия бранш за извънредно забавен и динамичен. Също по този начин съм консуматор, възползвам се от разнообразни банкови услуги, а опцията да вземам участие в създаването им е същински вълнуваща.



Защо, съгласно Вас, към момента броят на дамите, които се занимават с осведомителни технологии, не е изключително огромен?

Според мен това е единствено краткотрайно събитие и към този момент следим смяна в тази наклонност. Например, защото ИТ екипът на TBI непрестанно се разраства, напълно скоро организирах изявленията за две от отворените ни позиции. Имахме извънредно висок брой претенденти, разговаряхме с доста и положителни експерти.

Конкуренцията беше огромна, само че ние направихме своя избор – имената на новите ни сътрудници са Анастасия и Ирина. Те несъмнено бяха най-хубавите Java Backend Developers, с които се срещнахме. В този смисъл, мисля, че нещата се трансформират и дамите занапред ще навлизат все по-успешно в ИТ общността.

Смятате ли, че има метод повече девойки да бъдат стимулирани да се занимават с осведомителни технологии в ранна възраст?

Мисля, че би трябвало да предоставяме разнородни благоприятни условия на децата, без значение дали са девойки или момчета. Възможностите би трябвало да са едни и същи за всички. Когато обещано дете прояви интерес към някое направление, ние сме длъжни да го окуражим да преследва този интерес, само че единствено в случай че той е откровен. Нищо не би трябвало да се случва на мощ и да е определно от пол, раса, вяра или друго.

Вие имате щерка. Ако тя реши да работи в ИТ сферата, ще я насърчите ли?

Бих я подкрепила във всеки неин избор. Ако желае да бъде Java Backend Developer – отлично! Съпругът ми се занимава с осведомителна сигурност, тъй че тя разполага с двоен образец за това какво значи да работиш в сферата. По същия метод обаче няма да имам нищо срещу, в случай че реши да се занимава с мода, да вземем за пример.

Това ще бъде напълно нейно решение. Според мен няма по какъв начин да бъдем сполучливи, в случай че не обичаме това, което вършим, без значение дали е ИТ, медицина, бизнес. Успехът отива там, където има пристрастеност. Смятам, че в случай че в действителност обичаме работата си, това проличава и даже ни прави по-конкурентни на пазара на труда.



Какъв съвет бихте дали на младите дами, които занапред излизат от университета и желаят да се осъществят като ИТ експерти?

Бих ги посъветвала да не се опасяват и да се възползват от всяка опция, която получат. Много компании имат процедура да образоват фрагменти, които вкарват в планове, а по-късно наемат. Разбира се, стартовата заплата няма да бъде като междинната за бранша, само че това е единственият метод да придобият опит, даже до момента в който още учат.

Другата ми рекомендация е да бъдат смели, тъй като колкото по-бързо се потопят в специалността, толкоз по-рано ще схванат дали в действителност е тяхното предопределение.

Какво, съгласно Вас, отличава TBI като организация от съперниците в района?

В TBI работят хора, на които мога да задавам въпроси свободно и с които повеждам откровени полемики без терзание, че от време на време мненията ни се разграничават. TBI не е типичната банка - нашият модел на работа непрекъснато провокира статуквото и сме по-близо до културата на старт-ъп фирмите.

Това, което персонално аз одобрявам е, че в TBI имам опция освен аз да се изучавам, само че и да предавам своите познания. Това е скъпо. Тук споделяме намерено гледните си точки, както и опита си и по този начин дружно сътворяваме най-хубавите решения за клиентите и сътрудниците си. Щастлива съм да бъда в екипа на една от най-иновативните финансови институции в района.

Вие сте отпред на огромен екип, освен това го управлявате отдалечено. Как се управлява и по какъв начин решавате проблемите, в случай че зародят такива?

Първата ми стъпка постоянно е да проуча въпроса в дълбочина. В никакъв случай не бих си разрешила да отида при екипа си без да съм сигурна, че грешката е наша. Вече оперираме на три съществени пазара – България, Румъния и Гърция, ето за какво съм извънредно прецизна що се отнася до това къде тъкмо има отражение казусът.

След като проуча оптимално обстановката, аз и хората ми решаваме по какъв начин да действаме дружно. За мен тяхното мнение е доста значимо. Вярвам им изцяло и считам, че можем да се оправим с всяко предизвикателство. И в никакъв случай не става дума за разкриване на „ отговорните “. Всеки бърка и всички сме хора, само че значимото е да се учим в процеса на работа.

Какво ви следва в професионален проект?

В близко бъдеще ще съм ангажирана с нашите извънредно амбициозни проекти. Предстоят ни доста новаторски планове и разширение на нашия страховит ИТ екип, който ще осъществя огромната ни визия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР