Всяка година парадът за Деня на победата на 9 май

...
Всяка година парадът за Деня на победата на 9 май
Коментари Харесай

Новите руски оръжия се представят добре на парад, но не и на бойното поле

Всяка година парадът за Деня на успеха на 9 май в Москва показва най-новите съветски оръжейни системи – и тази година, несъмнено, имаше особено значение. Оръжията изглеждаха добре на парада – само че високотехнологичните оръжия на Русия се показват надалеч по-зле на бойното поле, написа английският боен специалист Франк Ледуидж, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Както постоянно в парада, танковете и бронираните машини заеха централно място. Най-известен измежду тях е Т-14 " Армата ". Западните анализатори се развълнуваха с известна доза на терзание от тази система през 2015 година, когато танкът се появи за първи път. Това е забележителен прогрес по отношение на всички предходни съветски танкове, които бяха и са акомодации на остарели руски дизайни. Проблемът от позиция на съветската войска е, че има доста малко от тези танкове. Достоверните съветски отчети демонстрират, че програмата страда от проблеми с производството и сложността и " е пленник на многото нови технологии в нея ". Сякаш техническите проблеми не са задоволителни, компанията, която създава " Армата ", е във финансова рецесия още преди войната.

Ако всичко върви по проект – задоволително рядко срещано във всяка стратегия за военни доставки – този танк ще стартира пълномащабно произвеждане тази година, прекомерно късно за тази фаза на войната в Украйна. Други, по-малко страховити танкове, също бяха показани, по-специално другите осъвременени версии на Т-72, ​​които понесоха огромни загуби в Украйна, изключително от противотанковите ракети, доставени от Съединени американски щати, Обединеното кралство и други европейски страни. По-тревожна за съветските генерали в дълготраен проект беше първата регистрирана загуба в борба на Т-90М, най-сериозният танк на бойна работа в Русия през днешния ден, който също се появи на парада.

След танковете и разнообразните бронирани машини на парада се движеше самостоятелната бойна машина " Уран-9 ". Тя е проектирана да работи без оператор по пътищата или, при по-трудни терени, като отдалечено ръководен танк. Изглежда, че е била тествана и в Сирия, където е имало съществени проблеми със системите за дистанционно управление, които явно не са били в положение да намерят или поразят противников цели в потребен обсег. " Уран-9 " евентуално е на десетилетие или повече от това да бъде ефикасна оръжейна система.

Празни висини
Отдалечавайки се от земята, въздушната проява на Деня на успеха беше анулирана поради неприятното време съгласно публично известие - макар че този ден в Москва беше ярко и ясно. Така че не успяхме да забележим съветските " въздушно-космически сили ", както се назовават, в цялостния им искра. От друга страна, тяхната предстояща доминация не е забележима и в небето над Украйна. Що се отнася до най-новите модели, съветските аерокосмически сили наподобява са употребявали " Сухой " Су-57, единственият стелт изтребител в Русия, в борба най-малко един път. Това е най-близкият еквивалент на Lockheed F-35, най-модерният аероплан в Съединени американски щати.

Важно е, че машината въпреки всичко е била употребена в бойна задача, защото нейните малко по-стари, само че ефикасни братя " Сухой " Су-34 и Су-35 – еквиваленти на американските F-15 и европейските " Тайфун " – дадоха изненадващи равнища на жертви в Украйна. Най-големите загуби на пилотирани самолети са понесени от съветския флот от комплицирани и съвременни ударни хеликоптери Ка-52 " Алигатор ", които са сходни на американските и английските " Апачи ".

Без задоволително точност
Руските точно управляеми ракети (PGM), като балистичната ракета " Искандер-М ", която беше показана на парада в понеделник, наподобява не дават отговор на упованията. Значителен брой не съумяват да доближат задачите си или да експлодират при контакт.

Също толкоз обезпокоително за съветските плановици е, че откакто са изстреляли над 2000 PGM, техните ресурси са на привършване. Както сподели представител на защитата на Съединени американски щати тази седмица:
" Те имат проблеми с инвентара с точно насочвани муниции и имат проблеми със замяната на PGM и ние имаме вяра, че глобите и контролът върху износа, изключително когато става въпрос за... електронни съставни елементи, са имали резултат върху съветската отбранителна индустрия и способността им да попълнят запасите от PGM ".

Това е неприятна вест за Русия в средносрочен и дълготраен проект. В резултат на това Русия употребява остарели муниции, които са по-малко надеждни, по-малко точни и по-лесни за прехващане. Един съответен тип PGM притегли изключително внимание. Хиперзвуковите ракети с въздушно изстрелване " Кинжал " не бяха видяни над Москва тази година, само че бяха доста явни на парада за Деня на успеха през 2018 година Десетина хиперзвукови ракети са били употребявани против украински цели, в началото през март - първият път, когато такива оръжия са били изстреляни в борба - и още веднъж тази седмица при офанзива против Одеса.

Те звучат страховито и са страхотни оръжия, само че в реалност те не трансформират играта, защото са скъпи повече за своя сплашващ резултат, в сравнение с в тактическо отношение в стандартна война. Струва си да напомним, че доста балистични ракети са хиперзвукови. Разликата тук е, че " Кинжал " имат известна дарба за маневриране, което значи, че те не могат реалистично да бъдат свалени от украинската противовъздушна защита.

Проблеми с планирането
Това, че противовъздушната защита и военновъздушните сили на Украйна към момента съществуват, несъмнено, частично е доказателство за съветския действен неуспех, както и за изключителното обмисляне и оперативна далновидност на украинците. Никое от високотехнологичните въоръжения на Русия, даже и да работят, както се популяризира, не би избавило армията ѝ от не толкоз удобната обстановка, в която се намира в този момент. Проблемът на Русия не е по-ниско равнище на успеваемост на модерното въоръжение. Има, меко казано, доста скорошни западни образци за несполучливи, прекалено скъпи оръжейни планове. Войната е най-жестоката изпитателна площадка – и всяка страна губи големи количества съоръжение в борба.

Проблемите на Русия са концептуални, а не механически, и се намират на всички равнища на войната от неприятното стратегическо управление до непрофесионалния темперамент на нейните бойци, даже преди да разгледаме уменията, въоръжението и мотивацията на украинските войски. Тези проблеми лежат в основата на всеки неуспех на Русия, а не в неефективното оръжие и заради тях съветската войска може да бъде обречена на проваляне на полето.

Анализът е оповестен за първи път в The Conversation.
Франк Ледуидж е старши учител по военна тактика и право в Университета в Портсмут. Той е служил като офицер от военното разузнаване на Балканите и Ирак и е бил консултант на държавното управление на Англия в Хелманд, Афганистан, и Либия. Работил е в програмата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа по правата на индивида и е водил програмата на ОССЕ за предварителна защита на изтезанията.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР