Всяка година на 11 май Националната библиотека Св. св. Кирил

...
Всяка година на 11 май Националната библиотека Св. св. Кирил
Коментари Харесай

Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий” чества двоен празник

Всяка година на 11 май Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) отбелязва двоен празник: патронен - на светите равноапостоли и професионален - на българския библиотекар. По традиция и през днешния ден пред постройката на най-голямата библиотека в страната и най-стария културен институт в следосвобожденска България се събраха десетки жители, които сервираха цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий, а възпитаници изнесоха церемониален концерт.

Празникът стартира и с разкриване на галерия в централното предверие " Олтари на националната памет” в чест на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на неговата " История славянобългарска ". В експозицията са изложени 26-те истински преписа на " История славянобългарска ", които се съхраняват във фонда на Библиотеката. Всеки един от тези преписи бе показан през март и април на уеб страницата на Българска телеграфна организация, която е сътрудник на НБКМ.

Откриване на изложбата стартира със слово на шефа на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий” доцент доктор Красимира Александрова, която пожела сбирките да се множат и още веднъж подсети, че за потребностите на институцията е нужна още една постройка. За да може да се приютят скъпите архиви и сбирки, и да се оформят допълващи се пространства - по този начин, както са структурирани модерните библиотеки по света.

Доц. Александрова заяви, че 10 от 26-те преписа на " История славянобългарска " към този момент са цифровизирани, останалите 16 - ще бъдат в дигитален формат до края на годината. В науката са известни 50 преписа на Историята на Паисий, известна още под името " Белова”.

На тържеството участваха библиотечни чиновници, членове на Обществения съвет на Националната библиотека, донори на институцията, съветникът от президентската институция Милена Димитрова, двама заместник-министри на културата: Юрий Вълковски и Весела Кондакова, проф. Стоян Денчев и доста други другари на НБКМ.

Беше прочетен приветствен адрес от президента на Република България Румен Радев. Заместник-министър Юрий Вълковски в приветствено слово назова библиотеките „ пазители на духовните пространства, които търсят и дават направления за развиване на културната мощност на нацията”.

Той увери, че ръководещите мислят за обезпечаването на нова библиотечна постройка и сподели, че е благополучен да разпознае измежду присъстващите лицата на библиотекари, които са му помагали в студентските години, когато постоянно е чел във Втора и Четвърта читални на НБКМ. /БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР