Всяка година на 1 януари хиляди произведения на изкуството, независимо

...
Всяка година на 1 януари хиляди произведения на изкуството, независимо
Коментари Харесай

От „Мечо Пух“ до Хемингуей – книгите, които ще бъдат освободени от авторски права през 2022 г.

Всяка година на 1 януари хиляди творби на изкуството, без значение дали са книги, музика или картини, влизат в тъй наречените „ публичен домейн “. Това значи, че авторските права върху тях са изтекли и те могат да се употребяват свободно в какъвто формат ви хрумне. Могат да се копират, споделят и редактират изцяло свободно. Те стават публично притежание 70 години след гибелта на създателя, тъй че творбите на умрелите през 1951 година ще станат налични през идната година. В Съединени американски щати Законът за удължение на периода на авторското право в допълнение планува, че книгите, оповестени през 1926 година, също стават публично притежание през 2022 година, съгласно удължена 96-годишна отбрана.

Списъкът с книгите, които бяха „ освободени “ през 2022 година включва класики от доста известни създатели като “Убийството на Роджър Акройд " на Агата Кристи и " Soldiers’ Pay " на Уилям Фокнър. Oт авторски права се освобождава и “И изгрява слънце " – дебютният разказ на Ърнест Хемингуей, който той написа, до момента в който изневерява на жена си с нейна другарка. Романът излиза през 1926 година и е отдаден на брачната половинка му Хадли и техния наследник Джак; Хадли обаче желае бракоразвод незабавно след публикуването и всички възнаграждения от романа отиват при нея. Хемингуей се дами наново за нейната другарка Полин, само че бракът им свършва по този начин, както и е почнал – с невярност.

Подобно на Хемингуей, Фокнър също разгласява дебютния си роман през 1926 година Ток получава 200 $ за ръкописа  на " Soldiers’ Pay "  и се казватърговски неуспех – като продадени единствено 1200 копия от истинския тираж от 2500 броя. Но откакто Фокнър печели Нобелова премия за литература, известността му набъбна и през днешния ден първите издания на книгите му костват над 35 000 $.

Без авторски права в Съединени американски щати остават и обичани детски творби като „ Бамби “ и „ Мечо Пух “. Мечето, основано от Алън Милн, покорява дребните читатели през 1926 година Оттогава славата му продължава на нараства. Синът на Милн Кристофър Робин обаче стартира да ненавижда героя със същото име, тъй като е въодушевен от самия него. Той разказва в стихотворение, че историята на Мечо Пух му е донесла „ повече стеснение с извиване на пръсти, притискане на юмруци, прехапване на устни “. Той става и жертва на тормоз в неговото държавно учебно заведение, по тази причина Кристофър написа „ струваше ми се, че татко ми е стигнал до мястото, където се намира, като се катери на бебешките ми плещи, лишил ми е положителното ми име и ме е оставил с празната популярност, че съм негов наследник. “

От авторски права се освобождават и над 400 000 звукозаписа, направени преди 1923 година. Сред тях има записи на на Мами Смит, Фани Брайс и други известни за времето си музиканти. Освободени са и няколко кино лентата от ерата на нямото кино. Идеята на освобождението е да се даде независимост на творчеството – шерването и доразвиването на творбите е най-сигурният метод, че те няма да останат забравени в предишното, а ще продължат да се предават през поколенията.

 
4 коледни книги за въодушевление по празниците
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР