Всяка година между 20 и 30 хиляди души от целия

...
Всяка година между 20 и 30 хиляди души от целия
Коментари Харесай

Ограничават броя на алпинистите към Монблан

Всяка година сред 20 и 30 хиляди души от целия свят изкачват връх Монблан в интервала май-септември. Две трети от тях употребяват по този начин наречения " кралски път ". Е, това към този момент ще се промени.

Масовият туризъм към Монблан има унищожителен резултат върху природата. Затова се лимитира броят на катерачите, като единствено алпинистите, които авансово са декларирали престой в някой от заслоните, ще имат право да се движат по " кралския път " - най-използвания маршрут към върха във френските Алпи.

За спазването на разпоредбите ще бди " бяла бригада ".
Кристоф Делаша, член на " Бялата бригада ": " Алпинистите се катерят, където и както си желаят. Правят си лагери край заслоните. Всеки ден това са повече от 260 души. Така че бяхме длъжни да създадем нещо, най-малкото поради боклуците и мръсотията, която хората оставят след себе си ".
Занапред единствено 214 души на ден ще имат право да употребяват " кралския път ", като броят им дава отговор на местата в трите заслона по маршрута, измежду които е и известният " Орлово гнездо ". Алпинистите одобряват мярката по-скоро добре.

Серж Льобуше, планинар: " Добре е за природата, добре е за мястото - това единствено ще му придаде повече стойност. По този метод ще пазим природата и ще се предотврати превръщането на пътя в туристическа автомагистрала ".
По трима представители на " Бялата бригада " ще " патрулират " всеки ден по време на дейния сезон. В началото на септември те към този момент стопираха съветски планинар да вземе със себе си 10-годишния си наследник по пътя към върха. В други случаи обаче планинските водачи са безсилни. През август британец потегли нагоре с 26-килограмов товар, само че отпаднал беше заставен да го остави на 4362 метра височина.

Макар случаите по " Кралският път " да са относително малко, планината взима жертви, тъй като доста от туристите я подценяват и потеглят неподготвени към Монблан.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР