Всяка година, когато времето се затопли, земята и въздухът се

...
Всяка година, когато времето се затопли, земята и въздухът се
Коментари Харесай

Какво да правим при ухапвания от насекоми

Всяка година, когато времето се затопли, земята и въздухът се изпълват с голям брой дребни животинки и инсекти, които могат да създадат живота на летуващите прекомерно противен и непосилен.

Наистина, в случай че не бъдат смущавани, тези хапещи твари рядко демонстрират настъпателност. А и когато жилят, множеството пъти недоволствата отшумяват бързо. Има обаче инсектни ухапвания, които могат да доведат до затруднения, изключително при съществуването на самостоятелна сензитивност. И не на последно място, ужилванията на специфични места по тялото могат да провокират солидни увреждания.
Например, в случай че бъдат уцелени лимфни пътища, повърхностни кръвоносни съдове или пък ухапването е в региона на главата (особено чувствителни зони са устните, езикът, устната и носната кухини, очите и ушите). А има и хора, които реагират на инсектната отрова със мощна алергична реакция и развиват същински колапс на кръвообращението, изискващ незабавна здравна интервенция. При това по-честите или многократните ухапвания от пчели, ускоряват недоволствата и могат да се окажат животозастрашаващи.

Често задаван въпрос към тази тематика е каква доза от пчелната отрова може да има смъртоносни последствия. В взаимозависимост от мястото на ухапването, рискови са от 50 до 100 ужилвания от пчели или оси, което обаче се случва рядко. За 4 години в България са регистрирани едвам 5 смъртни случая, дължащи се на неведнъж ужилване (съвсем друга е статистиката обаче при алергичния потрес, дължащ се на доста по-малки количества инсектна отрова).

При офанзива на пчела или оса е изцяло неправилно да започнете да размахвате ръце във въздуха в желанието си да я пропъдите, тъй като по този метод единствено ще я раздразните. Много по-разумно би било да останете спокойни като пандизите устата и очите си. Ако все пак насекомото ви ужили, би трябвало бързо да отстраните жилото. Но внимавайте: не правете това с пръсти, тъй като то може да се счупи и отровата му да проникне още повече в тъканите. По-добре би било да ползвате пинсета, при което жилото на осите излиза доста по-лесно от това на пчелите, задържащо се и благодарение на спомагателна кукичка.

Оплаквания при захапване от инсекти

В момента на инсектното ужилване човешкият организъм създава антитела във вътрешните пластове на кожата. Освобождава се тъканният хормон хистамин и намиращите се в близост кръвоносни съдове стартират да се уголемяват. Околните тъкани се подуват и на мястото на ухапването се усещат парещи, а от време на време и сърбящи болки. В резултат на проникналата отрова се появяват локално зачервяване и стопляне. В взаимозависимост от чувствителността в обособени случаи е допустимо да е проявят и странични признаци като висока температура, гадене, повръщане, разстройства в кръвообращението, трептене, ускорено сърцетуптене, виене на свят, копривна тресчица, конюнктивит, хрема, бронхит или астма.

При сходни признаци, изключително при анафилактичен потрес, би трябвало незабавно да бъде потърсена здравна помощ. Особено в случай че след ужилването се следи интензивен пулс, внезапно намаляване на кръвното налягане, бледност, посиняване на кожата, боязън или загуба на схващане. Ужилванията в устната празнина и основата на носа също би трябвало да бъдат преглеждани от доктор, защото лигавиците на тези места неведнъж мощно набъбват и могат да затруднят или попречват дишането. Препоръчително е преди намирането на лекарска помощ да се смуче кубче лед или устата, основата на носа и устната празнина да се плакнат със солена вода (2 с.л. на ½ чаша вода), суроватка или студено прясно мляко.

Мерки за първа помощ

Ако се касае за нормално инсектно захапване или ужилване, при което не се следят особени затруднения, могат да бъдат подхванати само ограничения за облекчение на недоволствата. След като жилото бъде деликатно отстранено и потърпевшото място почистено, неутрализирането на инсектната отрова може да бъде подкрепено чрез намазване с амонячен разтвор, смес от ехинацея, арника или невен, одеколон или карамфилово масло. Ако се намирате измежду природата и не разполагате с сходни препарати, мястото на ужилването може да бъде наложено с влажна пръст или глина, както и да му бъде изцеден сок от широколист жиловлек (изстискан сред пръстите). Благоприятно деяние оказват също налаганията с накъсаните и намачкани листа от теснолист или широколист жиловлек.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР