* Всяка етажна собственост ще може да открие банкова сметка

...
* Всяка етажна собственост ще може да открие банкова сметка
Коментари Харесай

Радост за домоуправителите! Вече няма да работят без пари

* Всяка етажна благосъстоятелност ще може да открие банкова сметка със особено предназначение 

* Глоби, в случай че не се запишеш в домовата книга до 15 дни след настаняването
-->
Домоуправителят на етажната благосъстоятелност към този момент има право да получава заплащане. Това важи освен за случаите, когато тази активност е предоставена на компания, или е определен някой от притежателите в кооперацията. Съседите ще бъдат задължени да изберат и надзорен съвет или инспектор, като за тях също е планувано възнаграждение на заплащане. Общото заседание има опция да гласоподава размера на тези хонорари или те да не се заплащат, с изключение на в случаите, когато ръководството е предоставено с контракт на търговец.

Това гласи законопроект за изменение и допълнение на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС), признат от служебния кабинет. Целта му е да улесни достъпът до средства за енергийно възобновяване в многофамилни жилищни здания.Променя се и методът на осъществяване на общо заседание на притежателите. В категорично изброени в закона случаи се планува опция общото заседание да се организира посредством онлайн връзка, освен присъствено. Така се усилват опциите за присъединяване на повече притежатели, ползватели и жители и се основават условия за по-добра връзка в етажната благосъстоятелност.

Отпада нормативно избраната опция за отсрочване на общото заседание за идващия ден в случаите, когато не е налице кворум. Според изменението, общото заседание ще се отсрочва с един час и ще се счита за законно, колкото и идеалните елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност са показани.Предвижда се книгата на етажната благосъстоятелност да може да се поддържа и в електронен тип. Данните в нея ще се оповестяват на управителния съвет (управителя) посредством декларация по пример.

В законопроекта е направено предложение и за неприсъствено гласоподаване на решение на общото заседание. То ще може да се извърши до седем дни преди осъществяване на съвещанието посредством декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет (управителя) или изпратена на е-поща, подписана с дипломиран електронен автограф.

За да се улеснят вложенията за енергийна успеваемост в многофамилните жилищни здания, всяка етажна благосъстоятелност ще може да открие банкова сметка със особено предопределение за събиране на средства за ръководство и поддръжка на общите елементи на етажната благосъстоятелност. Това ще улесни и кандидатстването по групови заеми пред разнообразни финансови институции. Разпореждането с този запас ще може да се прави от ръководителя на управителния съвет (управителя) въз основа на решение, признато от общото заседание.

С измененията се вменява обвързване всеки притежател или ползвател в период до 15 дни от придобиване правото на благосъстоятелност или прилагане на независим обект в постройката в режим на етажна благосъстоятелност, както и при отдаване на независимия обект чартърен или встъпване в друго правно отношение, допускащо престояване на лица, разнообразни от притежателя в независимия обект, да подаде декларация за регистриране в книгата на етажната благосъстоятелност на съответните данни. Това визира освен притежателите, само че и наемателите. При несъблюдение на това обвързване, нарушителят се санкционира с санкция от 50 до 250 лв., когато е физическо лице, или с имуществена глоба от 100 до 500 лв., когато е юридическо лице.Запазва се досегашното право децата до 6 година да бъдат освободени от разноски за ръководство и поддръжка. Управителят на етажната благосъстоятелност ще е задължен всеки месец да разгласява на видно и общодостъпно място доклад за приходите и разноските за месеца.

Със законопроекта се регламентира и професионалното ръководство на етажната благосъстоятелност в многофамилните жилищни здания.  Въвежда се условието ръководството и поддържането на етажната благосъстоятелност да се прави от търговци по смисъла на Търговския закон, като се изключи физическите лица - търговци по същия нормативен акт, които не могат да бъдат професионални шефове. Всички те ще бъдат вписани в специфична единна осведомителна система, която сплотява два обществени централизирани електронни регистъра - Регистър на професионалните шефове на етажна благосъстоятелност и Регистър на етажната благосъстоятелност. В последния се съдържат данни за сдруженията на притежателите, както и за управителни препоръки (управители) на етажна благосъстоятелност. Регистрацията на професионалните шефове - търговци е със период на деяние до пет години и вписаните ще би трябвало да обновяват информацията при настъпване на нови условия.

Ако професионален управител-търговец, който прави ръководство на етажна благосъстоятелност, е без нужното по този закон уверение за регистрация или продължава да реализира такава активност след изтриване на регистрацията, ще бъде осъден с имуществена глоба от 500 до 1000 лв., а при наново нарушаване - от 1500 до 2000 лв..В България има над 100 сдружения, ръководещи частната благосъстоятелност. Около 7000 са постройките, които се ръководят от професионални домоуправители в цялата страна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР