Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Свят | НАТО обсъжда нов план за възпиране на Русия; Тръмп пуска собствена социална мрежа

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук. Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме тук. Правителства са желали да манипулират основен отчет на Организация на обединените нации за климата
Какво се случва? Различни страни са се опитвали да трансформират основен отчет на Организация на обединените нации за методите за справяне с климатичните промени, демонстрират " изтекли " отчети, до които е получила достъп английската Военновъздушни сили. Документи разкриват, че Саудитска Арабия, Япония и Австралия са измежду страните, които са поискали от Обединените народи да смекчат заключението, че е належащо бързо да се приключи използването на изкопаеми горива. Също по този начин някои богати стопански системи са сложили под въпрос потребността да се поддържат финансово по-бедните страни, с цел да създадат преход към " зелени " технологии.

Защо това е значимо? Всичко това се случва дни преди провеждането на основната Конференцията на Организация на обединените нации по изменението на климата, известна и като COP26, в Глазгоу. На нея се чака светът да поеме основни задължения за забавянето на климатичните промени. Докладът с рекомендациите на учени се разгласява на всеки 6 - 7 години от Междуправителствения панел за климатични промени (IPCC) - орган на Организация на обединените нации, който е претрупан с научната оценка на измененията в климата. Документът се употребява от държавните управления, с цел да решат тъкмо какви дейности да подхващат през идващите години и десетилетия.
НАТО разисква нов проект за въздържане на Русия
Какво се случи? Министрите на защитата от страните - членки на НАТО, разискват през днешния ден и на следващия ден нов проект за въздържане на всяка евентуална експанзия от страна на Русия на няколко фронта. Подробностите на тактиката са строго секретни, само че в най-общи линии алиансът ще се приготвя за по едно и също време нахлуване в регионите на Черно и Балтийско море, като това може да включва хакерски офанзиви против информационната инфраструктура, потреблението на нуклеарно оръжие и удари от Космоса, настояват източници от щабквартирата в Брюксел.

Защо това е значимо? Ръководителите на НАТО акцентират, че не имат вяра заплахата от съветска офанзива да е непосредствена. Според тях обаче новата " Концепция за въздържане и защита в евроатлантическото пространство " е нужна, защото Москва създава нови, авангардни бойни системи, като разполага войски и екипировка наоколо до съюзническите граници. Кремъл от своя страна отхвърля да има каквито и да е нападателни планове и твърди, че в действителност НАТО дестабилизира Европа с подготовката си за сходен сюжет. Оттам обаче през днешния ден категорично предизвестиха алианса да не подхваща стъпки за приемането на Украйна в редиците си, тъй като това ще има " последици ".
Тръмп пуска лична обществена мрежа
Какво се случи? Бившият американски президент Доналд Тръмп разгласи, че ще пусне лична обществена мрежа Truth Social, откакто през януари беше блокиран от Фейсбук, Twitter и YouTube. Водещите онлайн платформи го упрекват, че е подтиквал посредством тях последователите си към принуждение преди щурма на Капитолия. " Създадох Truth Social и групата Trump Media & Technology Group, с цел да окажа опозиция на тиранията на софтуерните колоси ", съобщи някогашният президент в известие и посочи, че платформата му ще стартира да действа през първото тримесечие на 2022 година Бета-версията на платформата Truth Social ще бъде налична за поканени от ноември 2021 година Новата медийна група на Тръмп ще включва също по този начин услуга за стрийминг на видеосъдържание, занимателни стратегии и подкасти.

Защо това е значимо? Тръмп акцентира, че огромните компании от Силициевата котловина " използваха властта си едностранно, с цел да запушат устата на дисидентските гласове в Америка ". Преди да бъде блокиран от огромните обществени мрежи, републиканецът имаше към 89 млн. почитатели в Twitter (където анонсираше огромни президентски решения и шумни уволнения), 35 млн. във Фейсбук и 24 млн. в Instagram.
Съединени американски щати позволи бустър-дози за коронавирус имунизациите на Moderna и J&J
Какво се случи? Администрацията на Съединени американски щати по храните и медикаментите (FDA) е одобрила през вчерашния ден слагането на " усилващи " дози от коронавирус имунизациите, създадени от фирмите Moderna Inc. и Johnson&Johnson. Регулаторът към този момент даде зелена светлина за продукта на Pfizer Inc. и BioNTech, чиято " трета игла " може да бъде сложена минимум шест месеца след завършването на имунизационния цикъл и се предлага за хора над 65 години, за страдащи от тежки болести и чиновници, изложени на ковид във връзка със своята работа. Същите правила ще важат и за имунизацията на Moderna, като бустър дозата е на половина по-малка от главната. При Johnson&Johnson се предлага слагането на втора инжекция за всички ваксинирани, което би трябвало да стане не по рано от два месеца след първата. FDA също по този начин позволява бустър дозата да е от ваксина, друга от в началото поставената.

Защо това е значимо? Администрацията на Съединени американски щати по храните и медикаментите и Центъра по предварителна защита на заразните заболявания са под напън да оторизират спомагателни усилващи дози още от август, когато Белият дом анонсира своите проекти за широкообхватна и по-агресивна акция по понижаване на рисковете от новия ковид. Настоящото решение ще разреши на милиони американци да получат спомагателна отбрана против мощно заразния делта вид, който провокира повече ваксинни пробиви при хората, приключили сполучливо своята имунизация. Ръководителите на регулатора обмислят събаряне на възрастта за бустър дозите на 40 години въз основата на данните от Израел, където " третата игла " към този момент се слага всеобщо.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Вечерни вести 2 Технологии 3 Вечерни вести 1 Технологии 2 Вечерни вести 3 Вечерни вести 1 Свят 2 Технологии 3 Коронавирус Още значими вести от света
, която е нейно лично произвеждане. Тристепенният уред, наименуван Nuri, сполучливо излетя от Гохеунг, на към 500 км южно от столицата Сеул, само че механически проблем в последната фаза на полета попречи на тестовия модул да бъде изпратен в постоянна околоземна орбита. Следващото пробно изстрелване на южнокорейската галактическа ракета е планувано за 19 май следващата година.

Мнозинството от на кандидат-премиера Дакиан Чолош. Чолош е някогашен еврокомисар на страната и някогашен евродепутат, който в този момент оглавява партията Съюз за избавление на Румъния. По време на гласуването в Народното събрание обаче той получи поддръжката единствено на 88 депутати при 234, нужни за съставяне на ново държавно управление.

, в това число Съединени американски щати, Германия и Франция, които приканиха за бързо и заслужено разрешаване на проблема със арестувания човеколюбец Осман Кавала, който е в пандиза от 2017 година, без да има присъда против него. Дипломатите са били привикани в турското министерство на външните работи, тяхното взаимно изказване е несъмнено като " безконтролно ", а в това време Ердоган загатна, че може да ги изгони от страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР