Вслушвайте се в прасетата: В опит да подобрят хуманното отношение

...
Вслушвайте се в прасетата: В опит да подобрят хуманното отношение
Коментари Харесай

Защо прасетата заслужават да бъдат изслушвани?

Вслушвайте се в прасетата: В опит да подобрят хуманното отношение към животните, европейски откриватели са създали инструмент за декодиране на възприятията, изразявани от тях посредством разнообразни типове грухтене , съобщи Франс прес, базирайки се на обява в сп. "Нейчър ".

Разпределени сред Швейцария, Дания, Норвегия, Франция и Чешката република, биолозите са проучили над 7000 записа на 411 свине - от късото "скърцане " на удовлетворение от сучене до обезверените крясъци при кръвопролитие, преди да ги класифицират в деветнадесет разнообразни категории .

"Доказахме, че е допустимо да определим страстите на прасетата съгласно техните вокализации " , изяснява ръководителката на плана Елоди Брифер от Копенхагенския университет.

Проучването предлага нов метод за възстановяване на благосъстоянието на животните благодарение на инструмент, който разрешава да се категоризира страст с помощта на създаден звук.

"Използваме и логаритъм за машинно образование, който създава спектрограма и се образова да разпознава негативни и позитивни контексти " , добавя Брифер.

Веднъж създаден, този нов способ за наблюдаване ще разреши на фермерите, които разполагат единствено с принадлежности за инспекция на физическото богатство, да наблюдават и психическото здраве на животните си .

Според резултатите от изследването позитивните усеща се показват с къси звуци, а негативните - най-често дълготрайно .

Защо учените са насочили вниманието си към прасето, а не към телето или заека? Отговорът на създателите е, че прасетата са известни с това, че непрекъснато издават разнородни звуци, което ги прави подобаващи за проучване .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР