Всичко започва от семейството, умираме от невежество и високо самочувствие,

...
Всичко започва от семейството, умираме от невежество и високо самочувствие,
Коментари Харесай

Дигитализация на шофьорските курсове и часове по безопасност в училище, искат експерти

Всичко стартира от фамилията, умираме от незнание и високо самочувствие, сподели съветникът на вътрешния министър Алекси Кесяков
Дигитализация на шофьорските курсове, наложително образование по пътна сигурност в учебните заведения, повече отговорност на родителите, ограничаващи ограничения за новите водачи. Тези ограничения бяха препоръчани на полемика в Народното събрание, проведена от обединението ПП-ДБ по отношение на нов законопроект, който да подсигурява сигурността на пътя. Акцентът е подложен върху младите водачи. Форумът е проведен дни след нещастието на бул. “Сливница ” в София, където Адриан Антонов умъртви с колата си влюбените пешеходци Явор и Ани.

Целуваме децата си в затворени ковчези,

сподели пред депутатите Петя Иванова, майка на дете, убито от дрогиран на пътя. Тя изреди десетки случаи на жертви и прикани за законодателни промени. Представители на институциите и неправителствени организации обрисуваха визията си за справяне с казуса.

“Политиците би трябвало да одобряват непопулярни ограничения, и то бързо. Конфискуване на коли на пияни и дрогирани, да се вържат системите на тол, КАТ и общините. Отказът от тест на пътя да се криминализира ”, настоя Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия. Подчерта, че е значимо образованието на шофьрите, където също има дефицити. Темата продължи Генко Станчев от Асоциацията за подготовка на автомобилистите.

“80% от курсантите идват, с цел да вземат брошура, а не да се научат да карат. Работим с хартиени картони и хартиени дневници. Те могат да се манипулират. Заради това няма надзор. Масово не се водят лекции на доктрина, не се учат да карат отвън градовете и по автомагистралите, не се работи по маневрите с автомобила. Излизат извънредно неподготвени ”, уверен е Станчев. Според него решението е електронизация на шофьорските курсове, която от години се предлага, само че не се приема.

“От образователните центрове би трябвало да излизат готови хора към автомобилната администрация. Там би трябвало да има изпити без корупция, с цел да има действителна оценка за опциите на лидера ”, сподели още Генко Станчев. За предлагането новите водачи да карат задължижелно с компаньон той даде образец със секретарката си, която има брошура от 40 година, само че е сядала зад кормилото 3 пъти.

Книжка с изпитателен период за 2 година да вземем за пример е допустимо решение, предложи инструкторът.

Румен Дунев от съдружие “Автотехнически специалисти по пътна сигурност ” също поддържа дигитализацията на курсовете: “Ще може да се види дали младият лидер е обучаван в разнообразни условия. Сега протоколите могат да се попълнят официално в края на курса. Над 20 писма сме пратили до институциите ”. Дунев се разгласи за напълно нов Закон за придвижването по пътищата, полигони за феновете на високи скорости и свързване на системите на институциите.

Милена Захариева от фондация “Деца на борда ” обърна внимание на неналичието на обучение в учебните заведения по пътна сигурност и отговорността на родителите.

“Младите имат чувство за безотговорност. Хората на по 18 година са прекарали 12 от тях в учебно заведение. Там би трябвало да има засилено образование, с цел да знаят децата какво е вярно и погрешно. Те копират държанието на родителите си. Ако родителите се усещат безнаказани и нарушават разпоредбите, то това наложително рефлектира върху децата им. Министерството на образованието има основна роля в този проблем ”, сподели Захариева.

Адвокатът Георги Тодоров, който е комшия на родителите на Ани, също пристигна на полемиката. Ани е живяла при майка си и татко си, след което се е преместила с Явор от другата страна на бул. “Сливница ”, като от прозорците на жилището е имала директна видимост към този на родителите си. Тодоров е първият, видял натрупа на момичето. Той е член на инициативния комитет от квартала, който провежда митингите всяка вечер от понеделник насам. 

“В квартала, в София и в цялата страна сме уплашени да излизаме на улиците и да разхождаме децата си. Вървим ръце за ръце, нащрек. Това преживяване е смут. Бул. “Сливница ” е автомагистрала “Сливница ”. 14 са виновните институции за сигурността по пътищата. Спешно би трябвало да се одобряват промени в Закона за придвижването по пътищата. Според нас

шофиране с над 50 км/ч би трябвало да се криминализира

С 200 км/ч на автомагистралата също е закононарушение ”, сподели юрист Тодоров. Той изиска от Държавната организация за пътна сигурност разбор на злополуките на бул. “Сливница ”.

Според юрист Йоанна Лалова от Европейския транспортен клъстер криминализирането на доста от нарушаванията в този момент няма да свърши работа, когато правосъдната система не работи.

“Един чиновник на автомобилната администрация взема 1000 лв. заплата. Международен водач - 6 пъти повече. Дали не може да го купи? ”, попита тя и прикани за работа с децата в учебните заведения и образование в рискови обстановки по време на курсовете.

“Няма човек, който желае да убива или да се осакатява на пътя. Младите водачи са на третия етаж. В приземието е фамилията. Изпускаме го. За мен майките могат да създадат гражданска война в пътната сигурност. В детските градини на места има полигони за образование. В Закона за предучилищното образование няма и дума за пътна сигурност. Провеждат се занятия, само че отвън програмата. Така не става. Това са цикли от лекции.

Хората ще се движат необразовани. Умираме от незнание и нараснало самочувствие. Какво влиза в курсовете за образование? Необучени хора. За тези 30 часа не може да се научи единствено по какъв начин да върти кормилото. Катастрофите демонстрират, че хората са незапознати с процесите. Продължават да надвишават скоростта. Имаше един народен представител, който споделяше, че изпитва най-голямо наслаждение от високата скорост. А тя убива ”, заключи обстановката дългогодишният началник на Пътна полиция инж. Алекси Кесяков, който в този момент е консултант на министъра на вътрешните работи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР