Всичко около атаката с дроновете, при която беше ударена рафинерия

...
Всичко около атаката с дроновете, при която беше ударена рафинерия
Коментари Харесай

Ударът върху рафинериите в Саудитска Арабия сочи към Иран

Всичко към офанзивата с дроновете, при която беше ударена рафинерия в Саудитска Арабия сочи към Иран. Това разяснява в утринния блок на БТВ „ Тази заран " някогашния зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. Експертът изясни, че нападението, за което отговорност поеха хусите в Йемен, е съществено и ще докара до постепенно възобновяване на производството на нефт в мюсюлманската страна. По думите му това ще отнеме сред 3 и 6 месеца, а експортният потенциал на Рияд ще бъде понижен с близо 70%, което ще докара до трайна наклонност за увеличение цената на петрола.

Според някогашния зам.-министър специалистите у нас могат да плануват по кое време ще свърши петрола в българските бази, който към този момент е закупен на избрана цена. С идването и зареждането на новия нефт, ще пристигна и нарастването в цената, добави още той.

Експертът разясни, че офанзивата върху една от огромните петролообработващи станции в Саудитска Арабия е посочила бойните качества на Иран, несигурността на Саудитска Арабия и готовността на Съединени американски щати да оказват помощ на своите съдружници (Вашингтон съобщи, че ще отключи петролния си запас, с цел да избегне световна криза). Керемедчиев добави, че Иран има опцията и тактиката да разпалва спорове със съседите си, а вероятно затваряне на морския път през Ормузкия проток, може да докара до дефицит на черното злато в международен мащаб. По думите му офанзивата е била добре планувана и осъществена, най-вероятно от добре подготвени и тренирани водачи. Според него Йеменските хуси нямат потенциала да изнесат сходно нахлуване, само че която и страна да е виновна, е била разкрита ахилесовата пета на Саудитска Арабия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР