Всичко което трябва да знаем за правата ни при отменен

...
Всичко което трябва да знаем за правата ни при отменен
Коментари Харесай

Какви са правата ни при отменен полет и в кои случаи можем да получим компенсация?

Всичко което би трябвало да знаем за правата ни при анулиран полет заради Коронавирус епидемията, както и опциите за отплата.

Броят на случаите на инфектирани хора с Коронавирус пораства и в резултат на това от ден на ден авиолинии стартират да анулират полетите си. Пътуващите до Китай, Италия и Иран са тези които пострадаха най-вече досега, само че с епидемиологичното разпространяване на вируса и доста други дестинации в Европа и Азия са повлияни от тези събития. За пасажерите е значимо да знаят какви са правата им в тези случаи, както и опциите за обезщетения при анулиран полет заради Коронавирус.
Полетът ми беше анулиран поради Коронавирус, какво мога да направя?

Както при всеки един случай на анулация на полет, авиолинията е длъжна или да Ви върне парите, които сте заплатили за билета, или да Ви предложи различен полет, с който да стигнете до Вашата дестинация.

Можете ли да получите отплата в тези случаи? Вижте по-долу по какъв начин можете да ревизирате дали Коронавирус е действителната причина за анулацията на полета Ви.

Коронавирусът счита ли се за „ изключително събитие ", което да изисква анулация на полет?

Според европейската регулация EU Reg 261/2004 изключително събитие е събитие отвън контрола на авиолинията. Епидемията от Коронавирус е такова събитие и няколко страни към този момент включително Китай и Италия направиха публично предизвестие за пътуванията от и до съответната страна. Отменянето на тези полети е направено за да се резервира публичната сигурност и повлияните пасажери нямат правото да получат спомагателна отплата от превозвача.
Кога имам правото на отплата за анулиран полет заради Коронавирус?

Докато някои компании откровено анулират полетите си, с цел да защитят своите пасажери, други го вършат с цел да защитят джобовете си. С увеличението на хаоса и суматохата, авиолиниите, които целят да анулират неизгодни полети за тях имат комфортната причина - Коронавирус. Според правните специалисти. пасажерите имат право да пледират за отплата в случаите на анулация заради „ корона " когато:

Авиолинията анулира полета заради финансови аргументи
Няма налично публично предизвестие за пътешестване от и до съответния район

Докато публично не се предлага да се пътува до северна Италия, в случай че полетът Ви от София до Сицилия е анулиран, то може би ковид не е единствената причина за това. Като цяло желанието да се пътува в Европа, а и в целия свят спадна внезапно последните седмици и това води до спад в резервациите на доста полети. За това и авиолиниите ги анулират с претекста, че го вършат само заради Коронавирус, а действително икономическите аргументи са не по-малко мощен фактор за тях. Когато това се случи, пасажерите имат право на отплата.

Промених мнението си и взех решение, че не искам да хвърча макар че имам билет. Какво мога да направя?

Ако има публично предизвестие за ограничение на пътуванията до съответната дестинация, би трябвало да си получите парите в 14 дневен период. В останалите случаи разпоредбите за смяна и анулация на резервация на авиолинията важат.

В случаите, в които не сте сигурни дали да летите ви предлагаме да се свържете с авиолинията.
Как да заведа иск за отплата за ковид анулирани полети?

След като събитието към този момент се е случило и Вие не сте могли да пътувате, имате 2 разновидността за деяние.
Самостоятелна битка за отплата

Както нееднократно сме описвали тематиката, ние имаме опцията да се борим независимо за компенсацията си и да получим 100% от нейния размер. С някои авиолинии това става относително по-лесно, само че в множеството случаи е належащо да се въоръжим с доста самообладание и непримиримост.

С настоящата зараза от Коронавирус обстановката е още по затегната и най-вероятно отговорите на авиолинията ще закъсняват със седмици.

Ако се колебаете по какъв начин да методите в съответния случай, вижте класацията AirHelp Score 2019, където авиолиниите са подредени по това какъв брой зачитат правата на пасажерите и какъв брой елементарно изплащат обезщетения.
Заявяване на иск посредством брокер за обезщетения

Вторият вид е да заявите желае си посредством брокер за обезщетения. В този случай, заявяването е гратис, а брокерът ще удържи таксата си (стандартно 25% от размера на компенсацията) единствено в случаите, когато успее да се пребори за компенсацията Ви.

Фирмите, които се занимават с този вид активност станаха извънредно доста напоследък. Ние въпреки всичко Ви предлагаме да се доверите на най-доказаните такива.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР