Всичко, което можехме да дадем на Украйна, ние вече ѝ

...
Всичко, което можехме да дадем на Украйна, ние вече ѝ
Коментари Харесай

По-високи заплати във ВМЗ-Сопот заради войната в Украйна?

" Всичко, което можехме да дадем на Украйна, ние към този момент ѝ го дадохме ", споделя служебният министър на стопанската система Никола Стоянов пред обществено-правната швейцарска медия SRF. Това изказване той прави и във връзка нашумялата публикация в немския вестник " Ди Велт ", отдадена на българските доставки на муниции и горива, които " избавили " Украйна. Според авторката на репортажа в швейцарската медия Сара Новотни заглавието в немския вестник е било малко пресилено, само че другояче България в действителност била в положение да оказва помощ на Украйна, тъй като има огромна оръжейна промишленост и създава по руски стандарти.

Министър Стоянов твърди, че в границите на неговия мандат България не е изнасяла муниции за Украйна - изнасяни са само военни артикули, от които самата България към този момент не се нуждаела. " Продукцията на нашата оръжейна промишленост не се насочва към Украйна ", изяснява министърът. И прибавя, че тази продукция се изнася за други към 50 страни - тъкмо заради това оръжейните фабрики в България били в такова положително положение.

" На Русия вероятно не ѝ се нрави, че България е обърната на Запад "

По-нататък в своя репортаж Сара Новотни написа: " Но един въпрос си остава: Дали България не се преценява прекомерно доста с Русия? " Политически вероятно ", дава отговор министърът на стопанската система Стоянов на швейцарската медия. " Но аз не съм политик. Традиционно Русия е мощно показана тук - или беше мощно показана. "

Авторката отбелязва, че България въпреки всичко евентуално изнася през трети страни оръжия за Украйна - нищо, че министърът не го удостоверява. " А на Русия вероятно не ѝ се нрави, че България е обърната на Запад. В страната на няколко пъти ставаха пожари в оръжейни хранилища, а предходната година пожар унищожи и документи в Министерство на вътрешните работи. Естествено, съществува съмнението, че зад това стои Русия. Но до момента българското правораздаване като че ли не проверява съществено ", четем още в репортажа на SRF, който продължава от Сопот.

По-високи заплати и потребност от хора във ВМЗ-Сопот

Новотни беседва с еднообразен мъж в кафене в Сопот. Той споделя пред швейцарската медия, че работи като защита в оръжейната фабрика, а за последните две години заплатата му е била увеличена двойно. Охранителят не желае да каже дали това има връзка с войната в Украйна, пък и нямал право да разгласява служебна информация.

Една жена обаче се съгласява да приказва с швейцарската журналистка и ѝ споделя, че съгласно нея заплатите са се вдигнали единствено поради войната. Затова и бизнесът вървял добре - иначе никой не се нуждаел от руски муниции. Въпросната жена била пенсионерка, само че от фабриката още веднъж я повикали да работи, тъй като незабавно им трябвали хора, написа още SRF. 

Пенсионираната дама обаче споделя, че не желае да има война. По думите ѝ " зад всичко това стоели Съединените щати, а тя самата имала скрупули на съвестта и била подготвена начаса да престане да работи, в случай че по този метод можела да спре войната ". Швейцарската медия прецизира обаче, че дамата прибавя, че въпреки всичко не желае да гладува, а пенсията ѝ не ѝ стига.

Междувременно двама младежи в Сопот са на противоположни отзиви по въпроса дали оръжейната фабрика е потребна за града им.  " Да ", споделя единият, " Не ", възразява другият - " типична сценка от една раздвоена страна ", разяснява в края на репортажа си Сара Новотни.

Оръжията - извънредно деликатна тематика

" Оръжейните доставки разделят обществото " - така е озаглавен и един репортаж от Весела Владкова, оповестен неотдавна на уеб страницата на немската обществено-правна медия MDR. 

Пред немската медия военният специалист Йордан Божилов твърди, че по време на Студената война във военно отношение България била една от най-силните страни в Европа. Божилов хвали високото качество на българските муниции, които вървели на високи цени по международните пазари. " Имаме потенциал да произвеждаме за Украйна, само че липсва политическата воля ", споделя той пред MDR.

Авторката на репортажа пояснява, че страната е спечелила най-малко един милиард от продажба на оръжие за Киев и разяснява: " В политическо отношение тази тематика е извънредно деликатна: това е един стопански триумф, с който проруските сили в страната не биха желали да се кичат. "

А към края на нейния репортаж четем: " България отхвърля да даде оръжие и муниции за отбраната на Украйна против съветската инвазия, за сметка на които да получи съвременно западно съоръжение. По този метод обаче страната от ден на ден се изолира в границите на НАТО и пропуща опцията да модернизира армията си бързо и на ниска цена. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР